Vart tionde lodjur får skjutas

publicerad 29 februari 2024
- av Sofie Persson
I Gävleborg får 30 lodjur fällas.

I år får 143 lodjur dödas i hela Sverige under den årliga licensjakten och de flesta får skjutas i Gävleborgs län. Världsnaturfonden (WWF) menar att staten istället borde satsa på förebyggande åtgärder för att minska skadorna på tamdjur.

Licensjakt på lodjur pågår från 1 mars till 31 mars i de södra och mellersta delarna av Sverige samt till 15 april i de norra delarna. Jakten sker under lodjurens parningstid. I Gävleborg får 30 lodjur skjutas, vilket är den högsta tilldelningen. Jämförelsevis får det skjutas 17 i Dalarna och tio i Västerbotten. I några län, som exempelvis Norrbotten, får det inte skjutas några lodjur alls.

Sammanlagt har Länsstyrelsen beslutat att 143 lodjur får skjutas, vilket är något färre än förra årets rekordhöga siffra på 201. Med en siffra på omkring 1400 individer innebär det att vart tionde lodjur får skjutas i år.

Att siffran gått ner är positivt enligt WWF, men påpekar också att arten är fridlyst och klassas som sårbar. Jakten motiveras starkt med att man vill minska risken för allvarlig skada på tamdjur, något som WWF menar är felaktigt och man anser att det istället vore bättre att satsa på förebyggande åtgärder.

Lodjuren har en viktig funktion i vårt ekosystem. Den fridlysta lodjurspopulationen måste hanteras med stor försiktighet och de måste få finnas i de livsmiljöer där de hör hemma. Det är självklart att staten måste kompensera för förebyggande åtgärder och ersätta skador som orsakas av stora rovdjur. Staten måste också bidra till mer forskning inom området, säger Gustaf Lind, generalsekreterare, WWF Sverige i ett pressmeddelande.

EU vill sänka skyddet

I en skrivelse till EU:s jordbruks- och fiskeråd i januari framkom det att Sverige, tillsammans med bland annat Finland, anser att både lodjur och björn bör få sänkt statusskydd, något som Natursidan rapporterade om. Detta kom mot bakgrund av att EU-kommissionen i december föreslog att man skulle nedklassa vargens status från ”strikt skyddad” till ”skyddad”.

För att skapa större förståelse för rovdjur kommer WWF tillsammans med Naturskyddsföreningen att arrangera en konferens för alla som arbetar med rovdjursfrågor. Temat för konferensen, som är den 11-12 april i år, är samexistens mellan människor och rovdjur.

Lodjur (Lynx lynx) finns i hela Sverige, förutom på Öland och Gotland, och är det enda vilda kattdjuret i Sverige. Den finns även i stora delar av Europa och Asien. Lodjuret lever ensam, förutom när honan har ungar då de lever med henne det första året. Lodjuret föredrar skogsområden med bergig och brant terräng eftersom den likt tamkatten trivs på höjden. En hane kan väga uppemot 25 kilo och honor omkring 20 kilo. Parningstiden är under mars till april.

Lodjuret är Hälsinglands landskapsdjur och kallades förr i folklig mun för göpa, något som lever kvar i bland annat Västvärmland där man fortfarande kan använda namnet gaupe. Namnet kommer från fornodiskan och kan översättas till "slukhals", som betyder "glupande aptit".

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!