“Lodjursjakten drar skam över Sveriges rykte”

publicerad 9 mars 2023
Jägare har själva medgett att lodjur inte utgör ett hot mot människor.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Det är tråkigt att se Sverige – ofta hyllat som en progressiv, medkännande nation – nu med rätta fördömas utomlands för sin skamliga lodjursjakt, som förväntas ta livet av mer än 200 av dessa djur.

Naturvårdsexperter varnar om att Europas lodjursbestånd är i allvarlig fara om de inte akut skyddas – men det har inte hindrat troféjägare från att strömma till Sverige för detta onödiga blodbad.

Jägare har själva uttalat att djuren inte utgör något verkligt hot mot människor – medan rovdjursexperter har ifrågasatt att de skulle utgöra något hot mot boskap, vilket betyder att denna “avlivning” främst handlar om det sjuka nöjet vissa individer får av att skoningslöst ta ett djurs liv.

Med de stora möjligheter till underhållning som finns tillgängliga i Sverige är det fullständigt obegripligt att vissa väljer att skjuta dessa fascinerande, vackra djur som ett simpelt nöje.

Låt oss sluta låtsas att denna oförsvarliga slakt är allt annat än troféjakt – det är en skamfläck på Sveriges rykte och måste stoppas nu.

 

Sascha Camilli

Sascha Camilli är djurrättsaktivist och europeisk press- och projektkoordinator för People for the Ethical Treatment of Animals, Peta.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!