Insändare

”Lodjursjakten drar skam över Sveriges rykte”

publicerad 9 mars 2023
Jägare har själva medgett att lodjur inte utgör ett hot mot människor.

Det är tråkigt att se Sverige – ofta hyllat som en progressiv, medkännande nation – nu med rätta fördömas utomlands för sin skamliga lodjursjakt, som förväntas ta livet av mer än 200 av dessa djur.

Naturvårdsexperter varnar om att Europas lodjursbestånd är i allvarlig fara om de inte akut skyddas – men det har inte hindrat troféjägare från att strömma till Sverige för detta onödiga blodbad.

Jägare har själva uttalat att djuren inte utgör något verkligt hot mot människor – medan rovdjursexperter har ifrågasatt att de skulle utgöra något hot mot boskap, vilket betyder att denna ”avlivning” främst handlar om det sjuka nöjet vissa individer får av att skoningslöst ta ett djurs liv.

Med de stora möjligheter till underhållning som finns tillgängliga i Sverige är det fullständigt obegripligt att vissa väljer att skjuta dessa fascinerande, vackra djur som ett simpelt nöje.

Låt oss sluta låtsas att denna oförsvarliga slakt är allt annat än troféjakt – det är en skamfläck på Sveriges rykte och måste stoppas nu.

 

Sascha Camilli


Sascha Camilli är djurrättsaktivist och europeisk press- och projektkoordinator för People for the Ethical Treatment of Animals, Peta.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.