Vänsterextremist åtalas för grova vapenbrott – var anställd vid Försvarsmakten

publicerad 28 april 2019
Bilden är illustrativ

En 32-årig man står nu åtalad vid Jönköpings tingsrätt bland annat för grovt vapenbrott. Mannen som fram till nyligen varit anställd vid Försvarsmakten misstänks ha planerat både rån och politiskt motiverade dåd med hjälp av både automatvapen och polisuniform. Beslag visar att mannen rört sig i autonoma kretsar och var medlem i Tempel Riddare Orden.

En 32-årig vänsterextremist har åtalats vid Jönköpings tingsrätt för synnerligen grovt vapenbrott efter att ett ”stort antal vapen av särskilt farlig beskaffenhet” som hittats på platser runt Jönköping har kunnat knytas till honom. En del av vapnen och utrustningen skall ha stulits från Försvarsmakten.

Det var i juni i förra året som polisen i Jönköping kontaktades av två inbrottstjuvar som berättade att de hittat vapen i en container som de brutit sig in i, vilket Nya Dagbladet rapporterade om. I containern fann polisen ett stort antal vapendelar möjliga att sätta samman till totalt fem stycken kompletta halvautomatiska gevär av typen AR-15 och vapendelar avsedda för halvautomatiska gevär av typen AR-10, samt ammunition.

Dessutom hittades en polisuniform, en peruk och polisvästar i containern, vilket åklagaren har angett som rekvisita att använda vid rån eller annan brottslig verksamhet, enligt förundersökningen.

Efter tips från allmänheten kunde polisen hitta ytterligare vapendelar, vapen och ammunition på ett par andra platser runt Jönköping. En stor utredning som nu resulterat i en förundersökning på över 1 400 sidor har nu lett fram till att åklagaren anser att vapengömmorna utan tvivel kan knytas till mannen. I stämningsansökan står följande:

Brottet bör bedömas som synnerligen grovt eftersom det varit fråga om ett stort antal vapen av särskilt farlig beskaffenhet samt eftersom innehavet varit av synnerligt farlig art, särskilt då brottsligheten varit ideologiskt motiverad och vapnen innehafts i en kriminell miljö där de kunnat befaras komma till brottslig användning.

Två avfyrade pansarskott hittades. Foto: Polisens förundersökning

Ideologiskt motiverad

På ett par ställen i förundersökningen skriver polisen att man utreder ”ett grovt vapenbrott som eventuellt kommer att omkodas till terrorbrott”. Vid husrannsakan i de två bostäder där mannen uppehållit sig hittades detaljerade planer för hur man attackerar viktiga samhällsfunktioner och meningsmotståndare med väpnade medel.

Dessutom påträffades handskrivet utbildningsmaterial av mannen, där han detaljerat går igenom hur autonoma krafter skulle gå tillväga för att genomföra en väpnad revolution. Instruktioner finns om hur man förbereder sig (organisation, insamling av pengar och vapen, förråd av förnödenheter), hur attackerna ska gå till (politiker, banker, företag) och hur sedan den revolutionära omvandlingen av samhället ska genomföras.

I mannens dator fann polisen också videofilmer med instruktioner om hur man modifierar halvautomatiska vapen, bland annat genom att borra ur dem. Passande nog fann man också en pelarborr i den container mannen hyrde och vapendelar som bearbetats med borr.

I utredningen framkommer att mannen har en lång historik inom den autonoma rörelsen. 2014 attackerade han bland annat en polisman vid en motdemonstration mot Svenskarnas parti i Jönköping. Vid tillfället bar mannen både maskering och skydd på armar och ben som en förberedelse för våldsanvändning.

Frimurare och pro-kurd

I förundersökningen kan man läsa att mannen är medlem i Tempel Riddare Orden R T Minerva i Jönköping. Det framgår inte vilken ställning eller funktion han har haft inom orden. Han är också engagerad inom nykterhetsrörelsen i Jönköpings län.

mannen har en nyckelposition i Svenska Rojavagrupperna, en förening med syfte att ”förbättra levnadsförhållandena för de människor som lever i västra Kurdistan, kallat Rojava”. Han har haft en roll som särskilt auktoriserad att hantera inköp, bedriva försäljning och representera föreningen. mannen har också enligt egen utsago varit utlandsstationerad och ”lett förundersökning för byggande av sjukhus” i nordöstra Syrien år 2015.

Polisen hittade också under husrannsakan ett intyg från syndikalistorganisationen Sveriges arbetares centralorganisation (SAC) om att han representerade deras tidning Arbetaren i Syrien under en period 2017–2018.

Dessutom fann man ett antal knappar och pins, bland annat från AFA och andra antifascistiska och mer revolutionära organisationer.

Militär och flyktinggömmare

Under åren 2006 till 2015 var mannen anställd av Försvarsmakten, bland annat på regementena Revingehed P7, Skövde P4 och Karlsborg K3. I sin försvarstjänstgöring nådde han sergeants grad och var framför allt verksam inom sjukvård och katastrofmedicin.

Efter att det framkommit i förundersökningen att en del av de gömda vapnen och stridsutrustningen, såsom ammunition, handgranater och skyddsvästar, tillhört Försvarsmakten har nu mannen stängts av och hans åtkomst till hemliga uppgifter och materiel har spärrats.

Mannen har också haft en anställning inom Jönköpings kommun där han arbetat med att ordna boendestöd till flyktingar, framför allt så kallade ensamkommande barn. Vid sidan av det jobbet har han enligt utredningen agerat privat som flyktinggömmare och organiserat skydd för utvisningsdömda personer.

Hotbrev

En kort tid efter att mannen häktats som misstänkt för grovt vapenbrott fick mannens föräldrar, bror och flickvän motta hotbrev med posten. Det var handskrivna brev med texten: ”Du dör om han snackar”. Samtliga förhördes av polisen angående breven och hoten polisanmäldes också.

Men vid husrannsakan i mannens bostad hittades handskrivna anteckningar med en plan över hur han skulle agera om han blev gripen av polisen. Ett av de utritade momenten i planen var att ordna så att just hans föräldrar, bror och flickvän fick hotbrev.

Gömde sig och lät kamrat sitta häktad

Inledningsvis var en av mannens bästa vänner, en skolkurator, huvudmisstänkt i ärendet. Detta eftersom han stod på hyreskontraktet på den container i Taberg där polisen hittade vapengömman.

Gömstället uppdagades efter att två män från Baltikum gjort inbrott i containern och i sin förskräckelse av att hitta automatvapen, polisuniformer och peruker valde att kontakta polisen.

Skolkuratorn stod på hyreskontraktet och kom att gripas och satt häktad i nästan två veckor som huvudmisstänkt. Inledningsvis höll Skolkuratorn fast vid att han inte själv haft tillgång till containern, utan att han upplåtit den åt en ”barndomsvän” som han inte ville namnge. I tolv dagar skyddade han sin kamrat, men sedan brast det och han angav mannen.

Skolkuratorn är inte längre misstänkt i ärendet och kommer i den kommande rättegången att vittna mot mannen.

Samtidigt höll sig mannen undan i en lägenhet i Göteborg, där han planerade för framtiden. I lägenheten hittade polisen gått om anteckningar, bland annat en “mind map” där han försökte räkna ut konsekvenserna av de olika val han kunde göra.

Den åtalade mannen kunde dock till slut lokaliseras av Säpo och gripas. I det inledande förhöret valde han att svara på alla frågor med sitt namn och personnummer, vilket är en variant av vad tillfångatagna soldater ska svara ifall de tillfångatas och förhörs av fienden.

Även den åtalade mannen höll länge ut i förhör, men slutligen kom han med en historia om att han också valt att upplåta containern till ytterligare en person. En man från Mellanöstern vid namn ”Ahmed”, som han i övrigt inte visste något om.

Polisen har dock inte kunnat följa upp det spåret, och bland mannens anteckningar återfanns också en skiss på en historia som starkt påminner om Ahmed-historien.

 

Källa: Jönköpings tingsrätt: B 2199-18 (Stämningsansökan och FUP)

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!