Utvisade återvänder till Sverige – hemländerna vägrar ta emot dem

publicerad 22 oktober 2020
- av Per Nordin
81 utvisade har återvänt till Sverige efter att deras hemländer vägrat ta emot dem.

Under de senaste fyra åren har Kriminalvården tvingats ta tillbaka minst 81 personer, trots att de förverkat sin rätt att leva i Sverige. Den vanligaste anledningen är att hemlandet vägrar att ta emot de utvisade personerna – något som ställer till stora problem.

En kartläggning som Uppdrag granskning har gjort visar att omkring 2000 utvisningar med bevakningspersonal genomförts varje år och i de flesta fallen går det enligt planerna, men ibland tvingas personalen återvända tillbaka till Sverige med de utvisade.

De länder som har vägrat ta emot sina medborgare är till majoriteten muslimska sådana som Iran, Marocko, Afghanistan, Jordanien, Algeriet, Sudan och Libyen – men även länder som Kenya, Tanzania och Uganda har nekat mottagande.

Ett exempel är från mars 2019 då en man från Ghana flögs till Accra tillsammans med svensk personal, men att svenskarna där blev meddelade att de var tvungna att ha ”mer konkreta bevis” på att den utvisade faktiskt kommer från Ghana, något som ofta är svårt eftersom pass och id-handlingar frekvent kastas innan migranterna söker uppehållstillstånd i Sverige. Ghananen flögs därefter tillbaka till Sverige igen.

Ett annat exempel är från 2016 då en dömd brottsling skulle utvisas till Marocko av polisen. Väl framme i landet vägrar dock polisen att ta emot mannen, och man hänvisar även här till att mannen saknar giltiga id-handlingar. Fem dagar senare flyger svenskarna hem igen tillsammans med den kriminelle marockanen.

– När det gäller just verkställigheter av utvisningsbeslut har vi sedan 2016 börjat bygga upp en verksamhet med sambandsmän i länder dit det är särskilt svårt att verkställa, eller dit vi har särskilda behov, säger Patrik Engström vid gränspolisen.

Justitieministern Morgan Johansson (S) menar att de allra flesta utvisningarna lyckas utan problem, men medger också att man har problem med att verkställa utvisningar till flera muslimska länder. Ett sådant skräckexempel är Mahmoud Reza Beirani som redan 1993 dömdes för att ha sålt rökheroin i Sverige. Han dömdes till 7,5 års fängelse och utvisning på livstid – men är fortfarande kvar i Sverige.

Beirani flögs 1988 tillbaka till Iran, men helt utan id-handlingar och blir eskorterad tillbaka till det svenska flygplanet av iranska gränsvakter. En bidragande orsak till detta ska vara att den narkotikabrottsdömde mannen ensam ombads gå av planet och prata med iranska myndigheter, istället för att svensk personal följde med.

– Jag anser att det egentligen är just det beslutet de tog ombord i planet, att sitta kvar där och inte följa med in och förhandla, som har förstört hela ärendet, säger Tore Persson, tidigare chef för utlänningsroteln i Norrköping till skattefinansierade SVT.

22 år senare har Beirani fortfarande inte utvisats. Irans ambassad förklarar i en intervju med den svenska statsmediekanalen att man bara kommer att ta emot utvisade ”om de själva vill”, vilket innebär att de inte tar emot utvisade om dessa inte själva går med på det.

– För att vi respekterar människors vilja. Förväntar ni er att vi sätter handbojor på iranska medborgare och för dem till Iran? Och ni klagar på att vi inte respekterar mänskliga rättigheter, säger Mohammad Reza Nili, chef för konsulära enheten på Irans ambassad intervjun.

Beirani säger själv att han inte vill utvisas till Iran utan stanna i Sverige, något som alltså ser ut att bli verklighet – trots att det redan för 22 år sedan beslöts att han skulle lämna landet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!