Äldsta läppstiftet någonsin hittat i Iran

publicerad 3 mars 2024
- av Sofie Persson
Beredningen i läppstiftet var inte helt olik den i moderna läppstiftrecept.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I sydöstra Iran har arkeologer upptäckt en liten kloritbehållare med en djupröd beredning som tros vara en uråldrig typ av läppstift. Läppstiftet beräknas kunna vara 3 600 år gammalt.

Det förmodade läppstiftet hittades i Jiroft-regionen, där en forntida kyrkogård upptäcktes år 2001. Gravarna har dock plundrats tidigare, men en stor del av det som stals har man lyckats få tillbaka. Fyndet, som publicerats i Scientific Reports, visar att behållaren påminner om dagens läppstift med sin slanka form och var troligen designad för att hållas med en hand.

Beredningen i behållaren innehåller hematit, som har mörkats av manganit och braunit, samt spår av galena och anglesit. Dessa har sedan kombinerats med vegetabiliska vaxer och andra organiska ingredienser. Sammansättningen har en slående likhet med moderna läppstiftsrecept, vilket indikerar hur sofistikerade de forntida iranska sminkteknikerna var, menar forskarna.

Värdefulla insikter

Fyndet, som dateras till det tidiga andra årtusendet före Kristus, ger värdefulla insikter om den antika civilisationen Marḫaši, som omnämns i samtida kilskriftstexter från Mesopotamien. Jiroft-civilisationen, som tros vara det forntida samhället Marḫaši, blomstrade i en dal rik på olika stenmaterial, vilket gav gynnsamma förutsättningar för utvecklingen av avancerad kosmetika.

Hittills har vi känt till sminkrecept, eyeliners och ögonskuggor från världen för 5000-4000 år sedan, men inte läppfärger, säger professor Massimo Vidale vid universitetet i Padua i Italien.

Upptäckten stämmer också väl överens med den väldokumenterade traditionen av skönhetsvård i det forntida Iran. Den djupröda läppfärgen tillför en ny dimension till vår förståelse av forntida kosmetika, eftersom tidigare arkeologiska bevis främst fokuserade på vita eller ljusa föreningar. Det kan också indikera att iranierna var de första som uppfann läppstift.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!