Statsvetare: “Israel försöker upphäva krigets lagar”

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 4 april 2024
- av Isac Boman
Ruinerna av Irans konsulat i Damaskus.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den svensk-iranske statsvetaren Trita Parsi varnar för att Israel systematiskt försöker upphäva de internationella lagar som gäller för krig – eller åtminstone sätta sig själva över de lagar och regler som gäller för andra länder.

– Det är ett systematiskt tillvägagångssätt där nästan varje krigslag, varje krigsnorm, nu har brutits av israelerna under de senaste sex månaderna. Attacker mot sjukhus, till och med mord på patienter inne på sjukhus, påtvingad hungersnöd, och en attack mot ett konsulat.

Under måndagen bombade Israel Irans konsulat i Syriens huvudstad Damaskus. Två högt uppsatta generaler och minst fem andra officerare ska ha dödats i attacken som väckt starka reaktioner i omvärlden.

Trita Parsi, statsvetare och vice ordförande för den Washingtonbaserade utrikespolitiskt inriktade tankesmedjan Quincy Institute for Responsible Statecraft, menar att attacken är ytterligare ett exempel på Israels ”systematiska ansträngningar” för att antingen helt och hållet upphäva krigets lagar – eller placera sig själva över dessa.

I en intervju med vänsterliberala CNN förklarar han att en av de mer omedelbara resultaten av Israels attack mot konsulatet kan bli att den vapenvila som rått mellan USA och olika Iranstödda miliser i Irak och Syrien nu upphör – miliser som tidigare attackerat och dödat amerikanska soldater.

– Nu har Iran sänt ett budskap till USA genom schweizarna och det verkar som om iranierna håller USA ansvarigt för vad Israel har gjort lika mycket som USA och Israel håller Iran ansvarigt för vad de irakiska miliserna gör, säger han och tillägger att det finns en risk för att attackerna mot amerikanska mål nu ökar.

– Det skulle innebära att den israeliska attacken mot Iran faktiskt har satt en måltavla på ryggen på de amerikanska trupperna i Mellanöstern.

“Nytt normaltillstånd”

Vad gäller Israels agerande sedan den 7 oktober menar statsvetaren att man i princip brutit alla regler och lagar som kan brytas – och att man är fullt medvetna om sina förbrytelser.

– Det är ett systematiskt tillvägagångssätt där nästan varje krigslag, varje krigsnorm, nu har brutits av israelerna under de senaste sex månaderna. Attacker mot sjukhus, till och med mord på patienter inne på sjukhus. Påtvingad hungersnöd, en attack mot ett konsulat eller en ambassad.

– Även i krigstider är regeln att man inte får angripa eller bomba andra länders ambassader. Inte ens det land som man kanske befinner sig i krig med. Alla dessa normer och lagar har brutits av Israel under de senaste sex månaderna. Det verkar vara ett systematiskt försök att i allt väsentligt upphäva normerna och lagarna kring krig eller åtminstone sätta Israel över dessa och skapa ett nytt normaltillstånd där Israel inte omfattas av samma krigslagar som gäller för alla andra.

Joe Bidens passivitet

När journalisten påpekar att israel säger sig bekämpa ”terrorister” svarar Parsi att detta är irrelevant och att internationell rätt gäller oavsett vem fienden är.

– Oavsett om Israel har att göra med en skurkstat eller terrorism betyder det inte att internationell rätt inte gäller för landet. Det verkar förvisso som om Israel försöker skapa en verklighet där det inte omfattas av internationell rätt, men det gör man och det spelar ingen roll vem man bekämpar.

Han är också av uppfattningen att Israel försöker och är på god väg att tvinga in USA i ett större regionalt krig, och att Joe Biden inte kan eller vill ställa något ultimatum till Israel eller sätta upp några ”röda linjer” som inte får passeras.

Istället för att eskalera situationen borde det amerikanska svaret utifrån deras egenintressen vara att kräva en vapenvila menar han – eftersom detta skulle leda till att miliser runt om i regionen slutade attackera amerikanska måltavlor.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!