Tusentals JO-anmälningar mot covidpassen

Medicinsk apartheid i Väst

publicerad 1 december 2021
- av Sofie Persson

Införandet av covidpass i Sverige har upprört så många medborgare att Justitieombudsmannen fått in över 9100 anmälningar på två veckor. Det är mer än vad myndigheten normalt får under ett helt år.

Idag blir medicinsk apartheid en verklighet även i Sverige när man nu inför covidpass för evenemang med fler än 100 personer. Det minst sagt diskriminerande systemet kommer att gälla exempelvis vid idrottsevenemang, teaterföreställningar, bio, konserter, marknader samt även vid demonstrationer och religiösa sammankomster. I viss mån är covidpasset frivilligt, men väljer ansvariga att inte använda sig av det så måste man följa betydligt hårdare regler som exempelvis att ha fasta sittplatser, max åtta personer per sällskap och minst en meter mellan sällskapen.

Sedan regeringen gick ut med beslutet för cirka två veckor sedan har Justitieombudsmannen (JO) fått in över 9100 anmälningar mot covidpassen, rapporterar Schibstedägda Svenska Dagbladet. Det är lika många som man brukar få in på ett helt år.

Anders Jansson, informationsansvarig på JO, menar att han inte tidigare sett så många anmälningar under sina tio år på myndigheten.

Det är helt exceptionellt. Jag har arbetat på JO i tio år och jag har aldrig sett något i den här volymen, säger han.

Anmälningarna är främst riktade mot Folkhälsomyndigheten och regeringen, dock kommer det att ta tid att gå igenom alla, konstaterar Jansson.

Vi har precis börjat titta på anmälningarna och det är omöjligt att nu säga när vi är klara med att gå igenom dem. Det kommer att ta sin lilla tid, säger han.

På grund av den stora mängden anmälningar har man heller inte möjlighet att i varje enskilt fall skicka ut en bekräftelse på att anmälan tagits emot, skriver JO på sin hemsida.

Covidpassen har fått hård kritik från bland annat jurister som i en debattartikel antytt att det strider mot grundlagen, något som Nya Dagbladet rapporterat om.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!