Medicinsk apartheid blir verklighet i Sverige från 1 december

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 17 november 2021
- av Markus Andersson
Stefan Löfven på ett möte med World Economic Forum till vänster. Socialminister Lena Hallengren minglar i Almedalen till höger.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Regeringen meddelar nu offentligt sina planer att utnyttja de nya maktbefogenheterna genom covidlagen på ett sätt som många kritiker under det gångna året varnat för. Från och med den 1 december kommer man att verkställa implementationen av covidpass i Sverige, meddelar socialminister Lena Hallengren på en presskonferens under eftermiddagen.

Trots bekräftade pandemiöverdrifter från otaliga medicinska experter under lång tid följer Sverige nu efter den totalitära utvecklingen i omvärlden och bekräftar att man nu lanserar så kallade vaccinpass i hela landet från och med december.

Till en början ska systemet tillämpas på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för fler än 100 personer – inklusive grundlagsenliga demonstrationer. Detta ska i övrigt beröra idrottsevenemang, teaterföreställningar, bio, konserter, danstillställningar, tivolin, marknader och mässor. Även demonstrationer, religiösa möten och föredrag berörs.

Regeringen presenterar det hela som en begäran från Folkhälsomyndigheten och hänvisar som så många gånger tidigare till – ”risken för ökad smittspridning” – från andra delar av världen.

Sverige är inte isolerat från övriga världen, säger ansvariga ministern Hallengren.

Restaurangbesök ska inte omfattas så länge som det inte bjuds på musik, annan underhållning eller dans i lokalen. Inte heller butiker, skolor eller kollektivtrafik räknas som allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Vaccinationsbeviset är en åtgärd vi ser som nödvändig, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmar Wisell.

Hon konstaterar att man inför åtgärden trots att Sverige har och har haft ett stabilt läge när det gäller covid-19.

Men vi kan inte slå oss till ro och hoppas på det bästa, menar Tegmark Wisell.

Demokratiminister Amanda Lind (MP) säger att vaccinationsbeviset ska ses som en “trygghet” för arrangörer av evenemang, men hävdar att det inte ska vara ett krav för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer där vaccinationsbevis inte används. Däremot ska sådana sammankomster pressas att följa andra regler bland annat för maximalt antal personer per kvadratmeter och krav på avstånd mellan sällskap. FHM håller på att titta på olika förslag som ska skickas ut på remiss inom kort.

Implementationen av medicinsk apartheid i Sverige har gjorts möjligt även tack vare de riksdagspartier som inte sitter i regeringen och som beviljat regeringen möjligheter att på detta vis kringgå grundlagsskyddade rättigheter genom den så kallade covidlagen. Såväl Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna har slutit upp bakom regeringens kraftigt utvidgade maktbefogenheter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!