Svenska Freds fd ordförande lämnar föreningen efter förtalskampanj

Den kände fredsaktivisten och tidigare ordföranden för Svenska Freds, Åke Sandin, har efter 50 års engagemang lämnat föreningen. Detta sedan bland annat nuvarande ordföranden Anna Ek gått ut och tagit avstånd ifrån Sandin i vad som beskrivits som en förtalskampanj. Kritiken gäller Sandins ifrågasättande av "segrarnas historieskrivning" vilket lett till beskyllningar om "antisemitism".

publicerad 17 juni 2013

Fredsaktivisten Åke Sandin är född 1932 och bosatt i Tyresö. Han var ordförande i Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen mellan 1977 och 1979. Han är också författare till flera böcker, bland annat “Goda krigare – och andra militaristiska myter” och “Förbannad pacifist”.

Sandin har erhållit flera priser och utmärkelser, bland annat Sveriges Fredsråds pris. Han har sedan 1985 drivit programmet Radio Tuff i Tyresöradion och är en mycket känd profil i fredsfrågor.

I slutet av maj uppmärksammades han av lokaltidningen Vi i Tyresö som hängde ut honom som “antisemit” och “Förintelseförnekare”. Detta för att han på sin blogg ifrågasatt historiska skeenden rörande koncentrationslägret Auschwitz under andra världskriget.

“Den ‘gaskammare’ i Auschwitz, som miljoner skakade människor har besökt, visade sig vara en polsk-stalinistisk efterhandskonstruktion. Fast gaskammare lär ha funnits i det närbelägna Birkenau”, skrev Sandin på sin blogg.

Efter att tidningen Vi i Tyresö hängt ut honom har bland annat Fredrik Malm (FP), tidningen Expo och Unga moderater hängt på.

Anna Ek, nuvarande ordförande i Svenska Freds, har tagit avstånd från vad hon beskriver som Sandins “missvisande beskrivningar av Förintelsen”. Sandin har besvarat kritiken på sin blogg:

“Är jag historierevisionist? På den tiden då jag läste historia på universitet betonade professorerna värdet av att kontrollera vedertagna ”sanningar” och ibland revidera dem. Det är grunden för all forskning. Jag kommer aldrig att aningslöst acceptera de ”sanningar” som krigens segrare lägger fram. Historien måste fortlöpande revideras allt eftersom ny kunskap kommer fram och alla sidor av krigens vidrigheter måste få belysas. Revisionist har blivit ett skällsord”.

Som svar till Vi i Tyresös redaktör Robert Skölins anklagelser mot honom skriver Sandin: “Trendigt brännmärker han mig genom att svamla om att jag “förnekar Förintelsen”, detta inkvisitoriska uttryck, som ofta missbrukas om nyansering av historien om andra världskriget, då uppåt 50 miljoner av olika etniciteter dödades, de indirekta offren oräknade. Nej, jag “förnekar” inga förintelser, men förebrås ofta för att jag också nämnt nedtystade förintelser av människor som inte har medierna på sin sida. Har skrivit på bloggen och på radion berättat om “judarnas i sanning grymma öde”, har förbannat kollektivskulden som “så otäckt drabbade judarna”, men också -gud hjälpe!- vågat nämna andra folk som drabbades av samma öde.”

Sandin tror att föreningen Svenska Freds efter uppmärksamheten känt sig pressade att ta avstånd ifrån honom, men han påpekar att ingen kritik mot honom har kunnat beläggas utan istället varit svepande.

Som skribent i Svenska Freds tidning Pax blev han kritiserad 1996 för sin krönika “KRIGSPROPAGANDAN LURAR OSS!”. Där nämner han bl.a. den kuwaitiska tonårsflickan Nayirah vars falska vittnesmål blev huvudnummer i propagandan som ledde fram till Gulfkriget. Det ödesdigra krig i vilket källor uppgett att närmare en halv miljon människor mist livet som följd av kriget och tillhörande sanktioner.

Sandin ville med krönikan påminna om krigspropagandans effektivitet och visa på att viss propaganda är mer seglivad än annan och nämner uppfattningen om att tyskarna under andra världskriget skulle ha gjort tvål och lampskärmar av sina offer som exempel på en seglivad propagandalögn. Kritiken som kom ifrån dåvarande ordföranden för Svensk Freds och avsåg “hans sätt att beskriva förintelsen” i krönikan.

“Kritiken av mig då berodde inte på att jag som huvudlärare i historia till skolan hade köpt in ett ljudbildband som för upprörda elever berättade om att de otäcka tyskarna till och med gjort tvål av sina mördade offer. Ljudbildbandet hade gjorts av Ferenc Göndör, som jag flera år senare intervjuade. Han berättade då att han i Israel fått reda på att de ruskiga “människotvålarna” var en myt. Både han och jag hade dock varit i god tro, ty denna myt hade oavbrutet i många år berättats som sanning i våra medier och skolor”, skriver Sandin på sin blogg som svar på kritiken han då fick.

Den 6 juni meddelade Åke Sandin att han lämnade Svenska Freds till följd av förtalskampanjen mot honom.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!