Svenska Freds polisanmäler Saab

publicerad 8 december 2017

Svenska Freds polisanmäler Saab för mutbrott och undanhållande av bevis i samband med försäljningen av Jas Gripen till Sydafrika.

Orsaken till polisanmälan är ny bevisning som har publicerats av Svenska Dagbladet och TV4.

Vapenaffären med Sydafrika kan vara den största korruptionshärva som ett svenskt företag någonsin varit inblandat i. Köpet av Jas fick förödande konsekvenser för den unga demokratin i Sydafrika. Affären fick dessutom avgörande stöd från den svenska regeringen, kungahuset och myndigheter, säger Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, i ett pressmeddelande.

Bevismaterialen som framkommit är avtal som Saab tecknat med tidigare korruptionsanklagade Fana Hlongwane och Moses Mayekiso, ett förlikningsavtal från 2015 mellan Saab och Meyekiso om utbetalningar på 600 000 kronor. Saab förnekar samarbete med och utbetalningar till Hlongwane.

Med polisanmälan kräver vi att utredningen återupptas och ges tillräckliga resurser, men vi vill även sätta ljuset på regeringens ansvar. Saab fortsätter att få omfattande stöd från den svenska staten vid införsäljning av krigsmateriel, säger Agnes Hellström.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.