Skjuten knivman anhållen för mordförsök

Ökade otryggheten

publicerad 20 april 2024
- av Jan Sundstedt
Det är sällsynt att brottslingar skjuts i samband med gripande.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under fredagseftermiddagen skadades tre äldre kvinnor i centrala Västerås när en man i 35-årsåldern gick till attack med ett vasst föremål. När polisen kom till platsen var mannen hotfull och man tvingades skjuta verkanseld. Han är nu anhållen för mordförsök.

– Polisen på plats har upplevt det som att man behövt använda sitt tjänstevapen, bekräftar Tobias Ahlén-Svalbro, talesman för Västeråspolisen i en kommentar.

Kvinnorna är mellan 65 och 80 år gamla och måste precis som gärningsmannen föras till sjukhus på grund av sina skador. En av kvinnorna beskrivs som svårt skadad.

Det är oklart om knivmannen också gick till attack mot polisen, men enligt Ahlén Svalbro ”använder polisen generellt sina tjänstevapen i nödvärnssituationer – för att skydda sig själv eller andra”. I samband med gripandet användes också en distraktionsgranat.

– De smäller väldigt högt flera gånger och avger ett starkt ljus för att distrahera en eventuell gärningsperson. Det förklarar att vittnen säger att de hört flera skott
, säger Tobias Ahlén-Svalbro.

Fler misstankar om brott

Det inte heller klart om mannen hade någon koppling alls till kvinnorna, han misstänks dessutom för ytterligare ett grovt våldsbrott, kort innan knivattackerna.

– Ungefär en timme innan den här händelsen misstänks han för grov misshandel mot en pojke i övre tonåren, uppger Robin Simonsson, kommunikatör på Åklagarmyndigheten för TT.

Polisen arbetar nu med att säkra vittnesmål och teknisk bevisning och man uppmanar alla som gjort iakttagelser i samband med händelserna att ta kontakt.

En uppgift som du bedömer som ointressant kan för utredningen vara värdefull och polisen är högst angelägna om att få in all typ av information om händelsen, både före, under och efter det inträffade. Tips lämnas till 114 14”, skriver man.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!