Södertälje slår rekord i mord

Ökade otryggheten

publicerad 4 oktober 2022
- av Jan Sundstedt
Södertälje är under hårt tryck av yrkeskriminella.

Södertälje kommun upplever för närvarande en mordvåg utan dess like. Mord och skjutningar avlöser varandra och yrkeskriminella skyr inga medel i sin jakt på knarkpengar samtidigt som polisen närmast står handfallna och inte kan presentera några lösningar för att få bukt med den grova kriminaliteten.

Stockholms regionpolischef Mats Löfving berättar i SVT:s Aktuellt att barn så unga som åtta år rekryteras till de kriminella gängen.

Varför väljer en så ung människa att bli en mördare? Det är en nyckelfråga och det bekymrar mig, säger Löfving resignerat.

Inom loppet av en dryg vecka har det inträffat fyra skjutningar i Södertälje, varav två personer dog till följd av sina skottskador.

Våldet har blivit grövre. Tidigare sköt man för att skada. Nu skjuter man för att döda. Det blir allt yngre utförare av det här våldet så därför är det jätteviktigt att bryta tillförseln till de kriminella gängen, uttrycker han vidare.

Något som enligt Mats Löfving är ytterst bekymmersamt är att brottsligheten i Stockholm kryper neråt i åldrarna – långt ner. Bara i år har det varit 22 dödsskjutningar i Stockholm. Totalt är 28 personer frihetsberövade i pågående brottsutredningar, varav hälften uppges vara 20 år eller yngre.

De ger exempel på att åttaåringar rekryteras in. Kan du förvara narkotika, eller vara observatör? I gengäld får du en häftig Iphone. Det är så man börjar stegen in i kriminaliteten, säger han.

Mats Löfving
Mats Löfving i SVT:s Aktuellt. Foto: Faksimil/SVT Aktuellt

Hittills i år har 13 fler avlidit vid skjutningar jämfört med samma period förra året. Det motsvarar en ökning med 37 procent. Enligt en kartläggning som polisen själva har gjort dyker 1 000 nya personer upp i utredningar om skjutvapenvåld – varje år.

Utöver regionpolischef Löfving har även rikspolischef Anders Thornberg uttalat sig om den allvarliga situation nationen befinner sig i. Båda dessa herrar har dock det gemensamt att ingen av dem presenterar några kraftfulla åtgärder för att någorlunda stävja våldsspiralen.

För att förbättra läget upprepar Anders Thornberg, likt ett eko, ett välkänt krav – att “poliser i utsatta områden måste vara fler”. Uppklarningen måste också öka och ett sätt att komma framåt är att öka antalet kameror. Med andra ord mer av samma.

Några faktiska svar på varför våldet ökar och blir allt grövre har polisen inte, istället hävdar nöjer sig NOA-chefen Johan Olsson med att konstatera att ”våldet smittar” och att ”det finns starka smittoeffekter i våld”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!