Regeringen vill se förbud mot koranbränningar

publicerad 2 augusti 2023
- av Sofie Persson
Statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Gunnar Strömmer vid tisdagens pressträff.

Regeringen planerar att bland annat införa stärkta gränskontroller på grund av rådande säkerhetsläge. Statsminister Ulf Kristersson beskriver nuvarande situation som “farlig” och menar att man planerar för att göra lagändringar som sätter stopp för framtida koranbränningar.

Koranbränningarna har gjort att det under senare tid förekommit mycken ilska bland muslimer världen över mot Sverige. Bland annat har Irak hotat att bryta alla diplomatiska band med Sverige och muslimer i Bagdad valde även att storma svenska ambassaden efter uppmaningar från en muslimsk präst i landet.

Statsminister Ulf Kristersson (M) hade under förra veckan en “tät dialog” tillsammans med Danmarks statsminister Mette Frederiksen där man enades om att den rådande situationen med koranbränningarna är farlig för båda länderna och att man bör “stärka motståndskraften”.

Under tisdagen höll Kristersson och justitieminister Gunnar Strömmer (M) en presskonferens där man presenterade nya åtgärder som man menar ska skydda svenska medborgare. Kristersson säger att man står “i daglig kontakt” med svenska underrättelsetjänster på grund av säkerhetsläget. Bland annat planerar man att stärka gränskontrollerna, något som det ska fattas beslut om på torsdag.

Det är extremt viktigt att stoppa farliga människor från att komma till Sverige, konstaterar Kristersson.

Det finns även planer på att göra ändringar i ordningslagen för att kunna stoppa framtida koranbränningar, något man redan tagit upp vid tidigare tillfällen och det ska i nuläget pågå en analys av lagen.

Det handlar inte om att inskränka på yttrandefriheten, utan att bredda prövningen av tillstånd för allmänna sammankomster, säger Kristersson.

Strömmer påpekar dock att man inte planerar att ändra i lagen om hets mot folkgrupp eftersom det skulle innebära inskränkningar i yttrandefriheten. Att ändra i nuvarande lagar handlar mer om en “praktisk tillämpning”.

Att ändra i lagen om hets mot folkgrupp ser jag inte som en aktuell väg, säger Strömmer.

De 15 myndigheter som ingår i Samverkansrådet mot terrorism får även i uppdrag att stärka sitt arbete mot terrorism.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!