Irak hotar bryta alla band med Sverige

publicerad 20 juli 2023
- av Jan Sundstedt
Iraks premiärminister Mohammed Shia al-Sudani står bakom hotet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Irak försöker pressa Sveriges regering att inskränka svensk grundlagsskyddad yttrandefrihet och hotar att bryta alla diplomatiska band till Sverige om koranen återigen bränns på svensk mark.

Nya Dagbladet kunde tidigare idag rapportera om hur en våldsam mobb stormat och satt Sveriges ambassad i Bagdad i brand – där skälet påstås vara en planerad koranbränning utanför Iraks ambassad i Stockholm.

I Sverige, som till skillnad från Irak har en relativt omfattande yttrandefrihet, är det tillåtet att bränna religiösa böcker. Inte heller hädelse, apostasi eller annan form av religionskritik är än så länge straffbar – något som den irakiska regeringen har mycket svårt att acceptera.

Den irakiska regeringen har via diplomatiska kanaler informerat den svenska regeringen om att varje återkommande händelse som involverar bränning av den heliga koranen på svensk mark skulle leda till att de diplomatiska förbindelserna bryts”, står det i ett uttalande från premiärminister Mohammed Shia al-Sudanis kansli.

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp är det inte omöjligt att fler muslimska länder ”mobiliserar mot Sverige” på olika sätt i syfte att pressa den svenska regeringen att inskränka yttrandefriheten.

– Det här är en allvarlig första indikation på att det här blir allvarligt. Det viktiga nu är att det här inte sprider sig till andra länder.

I Sverige bodde 2019 minst 225 000 personer av irakisk härkomst. Det finns dock ingenting som indikerar att dessa kommer att flytta hem igen om den irakiska centralmakten bryter banden med Sverige.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!