Svenska ambassaden i Bagdad stormad av mobb

publicerad 20 juli 2023
- av Jan Sundstedt
Bagdad islam mobb
Svenska ambassaden i Bagdad attackerad av muslimsk mobb. Infällt Muqtada Al-Sadr - hårdför och inflytelserik shiitisk frontfigur.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En stor mobb muslimska demonstranter har stormat svenska ambassaden i Bagdad, Irak, och satt eld på byggnaden. Bakgrunden till stormningen av ambassaden sägs vara den kommande, och av den svenska polismyndigheten beviljade, koranbränningen som planeras utanför irakiska ambassaden i Stockholm.

Hundratals ursinniga demonstranter strömmade på torsdagsmorgonen till den svenska ambassaden i Bagdad, efter att den inflytelserike shiamuslimske prästen Muqtada al-Sadr uppmanat sina anhängare att demonstrera där.

Filmklipp från platsen har börjat cirkulera på internet och ett flertal videoklipp visar hur upploppsmakarna stormar och sätter eld på ambassadbyggnaden.

Den våldsamma demonstrationen föranleddes av att en koranförbränning framför den irakiska ambassaden i Stockholm nyligen godkänts av polismyndigheten. Ett beslut som inte ses med blida ögon av många hårdföra anhängare till islam.

Ett liknande evenemang genomfördes på samma plats i juni månad och utlöste en häftig protest i Bagdad. Även då attackerade en ilsken folkmassa den svenska ambassaden.

Regeringarna i flertalet muslimska länder lämnade in formella protester mot den tidigare koranbränningen – inklusive Irak, Förenade Arabemiraten, Jordanien, Marocko och Turkiet. Muqtada Al-Sadr krävde samtidigt att Sveriges ambassadör i Irak skulle utvisas och sade att han representerade en nation som är “fientlig mot islam”.

Ryssland och USA har också fördömt händelsen i Stockholm, även om Washington hävdade att det var i linje med svenskarnas rätt till yttrandefrihet att låta den äga rum.

Det svenska utrikesministeriets presskontor säger i ett uttalande att all personal på ambassaden i Bagdad är i säkerhet. I uttalandet lyfts behovet av att irakiska myndigheter skyddar diplomatiska bestickningar fram, samt att attacken fördöms. Utrikesminister Tobias Billström kommenterar händelsen.

Iraks utrikesministerium fördömer händelsen och säger i ett uttalande att Iraks regering instruerat säkerhetsstyrkor att snabbt utreda saken och identifiera förövarna och ställa dem till svars.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!