Det är dags att minska på de kritiserade PCR-testerna, anser överläkaren Johan Styrud.
– Med väntetider på upp till en vecka så blir det meningslöst, säger han.
Första veckan i januari genomfördes närmare 430 000 PCR-tester i Sverige, vilket är en markant ökning från december. Ett PCR-test kostar 1100 kronor att utföra, vilket hittills har kostat cirka 15 miljarder kronor.
Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening, anser att det är läge att minska på testningarna framförallt på grund av den långa väntetiden.
– Alla som är förkylda är i princip positiva, och har man då väntetider på upp till en vecka innan man får svar på testning så blir det meningslöst, säger han i P1-morgon.
Han menar att det är bättre att kraftsamla den testkapaciteten till sjukvården och äldreomsorgen.
– Om det inte tog så lång tid att få svar kanske det skulle vara värt att fortsätta testa i den här graden, men då måste man få svar fort och enkelt, menar Styrud. Det får man inte just nu.
Fredrik Elgh, överläkare och professor i virologi vid Umeå universitet, återkommande profil i mainstreammedia som varit pådrivande för hårdare coronarepression i Sverige, anser dock att testningen i stort bör fortsätta i samma utsträckning som tidigare.
– Jag håller helt med Johan Styrud och andra som talat om att det är just PCR-tester vi måste börja differentiera användningen av. Jag tycker inte vi ska skala ner på testningen, absolut inte, vi ska självklart använda PCR där den behövs, säger Elgh. Sedan finns det ju annan testning också som exempelvis antigen-tester som är ett utmärkt komplement.
Elgh anser att man bör fortsätta testa för att kunna identifiera och kartlägga vem som bär på smitta och inte.
– Vi måste ha reda på vilka det är som sprider smittan för att kunna skydda både arbetsplatser och enskilda från den.
Tidigare har från politiskt håll hävdats att masstestning är viktig för att bekämpa den så kallade pandemin. Styrud menar att det som är annorlunda nu är att volymen på testerna är så pass mycket större än tidigare.
– Vi har fått en sådan otrolig volym och vi kan inte expandera testningen så mycket. Då gäller det att använda sina resurser på ett klokt sätt, konstaterar Styrud.