MSB: ”Främmande makter” hotar kampanjen för massvaccination

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 3 mars 2021
- av Markus Andersson
MSB hävdar att "främmande makt" konspirerar mot Sverige.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap hävdar nu att ”främmande makter” konspirerar mot Sverige genom att försöka sprida ”en negativ bild” av de kontroversiella coronavaccinen och den pågående massvaccinationskampanjen. Därför ska landets kommunikatörer nu utbildas av MSB för att ”hantera” den påstådda desinformationen.

I en intervju med statskanalen SR hävdar MSB-chefen Mikael Tofvesson att ”främmande makter” aktivt försöker motarbeta de hårt kritiserade svenska massvaccinationsprogrammen och göra svenskarna mer vaccinkritiska. En del av den information som stör myndigheten är hållningen att det är bättre att stärka immunförsvaret på naturlig väg än att ta låta sig injiceras med de nya coronavaccinen.

– Något vi sett vissa främmande makter bedriva just nu är att man sprider en negativ bild och desinformation kring vaccin eller vaccinframställningen, hävdar Tofvesson.

Exakt vilka ”främmande makter” det är som konspirerar mot Sveriges massvaccinationsprogram och hur de faktiskt gör detta är inget som Tofvesson utvecklar närmare i intervjun, men i ett nyhetsinslag i SR hävdas det att ”ryska källor” spridit ”70 fall av desinformation internationellt”.

Någon genomgång av dessa 70 fall görs dock inte, varför det blir omöjligt för lyssnaren att avgöra om Tofvessons konspirationsteori faktiskt stämmer. Han säger dock att han tror att de bakomliggande motiven till konspirationen mot Sverige är att tjäna pengar och att skada det svenska samhället.

– Det ena är att det kanske finns aktörer som vill underminera förtroendet för Sverige och det svenska samhället. Det andra är den ekonomiska faktorn, att vissa vill få läsare till sina sidor för att få in annonsintäkter och använder information som skapar vaccinoro, hävdar han.

MSB ser också bekymmersamt på att mycket av denna ”informationspåverkan” mot de svenska massvaccinationerna också sker i kommentarsfält på sociala medier och att det handlar om källor ”som kanske inte är trovärdiga eller säkerställda”.

På grund av de främmande makternas förmenta informationskrig mot Sveriges vaccinationsprogram och att många svenskar uttrycker sig kritiskt om dessa i sociala medier så ska MSB nu dra igång en ”särskild utbildningsinsats” för kommunernas och regionernas kommunikatörer. Dessa ska där lära sig att ”hantera desinformation och vilseledning kopplat till vaccinationen” och bemöta påstått falska uppgifter med “vetenskap och fakta”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!