Al Kompis menar sig vara ”landets största mediehus för arabisktalande i Sverige”. Nu har tidningen, som helt är skriven på arabiska, beviljats 1,2 miljoner skattekronor i presstöd.
Det är den borgerliga skribenten Rebecca Weimo Uvell som noterat hur den arabiskspråkiga tidningen ”Al Kompis” tilldelats 1,2 miljoner kronor i presstöd. Man har också blivit sponsrade av både Facebook och Klarna och fått pengar för att göra en arabiskspråkig tv-serie om ekonomi.
Ansvariga för tidningen påstår själva att den redan 2013 trycktes upp i 30 000 exemplar och delades ut gratis. Man har även en webbtidning som också är helt och hållet på arabiska – bortsett från ett ”om-avsnitt” där man beskriver sig som ”en brobyggare mellan det svenska samhället och nya svenskar”.
”De flesta av våra läsare pratar även svenska, men föredrar att konsumera nyheter, samhällsinformation och nöje på sitt hemspråk. Med 600 000 arabisktalande i Sverige är vi det självklara valet för att nå målgruppen. Vi har hög trovärdighet och känner vår målgrupp bättre än någon annan”, hävdar man vidare.
Enligt Al Kompis egen bokföring hade man vid årsskiftet till 2020 en enda anställd och bara 100 000 kronor i lönekostnader, något som skapar frågor kring hur tidningen faktiskt produceras.
Tidningens ägare hävdar också att man har över två miljoner månatliga besök på sin hemsida samt hela 2,2 miljoner följare på Facebook – något som tycks stämma. Enligt tidningens Facebook-sida verkar en majoritet av de som interagerar med tidningen inte vara bosatta i Sverige överhuvudtaget utan i olika arabisktalande länder.
”Är det då rimligt att en tidning som i huvudsak vänder sig till icke svensktalande men även boende utanför Sverige ska få presstöd?” frågar sig Uvell.
Uvell menar själv att det ”inte är rimligt någonstans” att svenska skattepengar går till tidningar som en majoritet av befolkningen inte kan ta del av och för även fram en problematik kring att språkbarriären gör det svårt att granska innehållet.
”Om det här verkligen är landets största tidning för arabisktalande i Sverige, hur ska vi i valrörelsen kontrollera att det inte sprids samma sorters lögner som spreds både på somaliska och arabiska under valet 2018?”, avslutar hon.