SvD kan bli utan presstöd

publicerad 3 juni 2022
- av Sofie Persson
Mats Svegfors talar vid Kungliga Fysiologiska sällskapet i Lund 2021.

Efter utredning kommer presstödet att förändras och fokusera på lokaljournalistik istället för på rikstäckande medier. Det innebär att den hittills största mottagaren av stödet, Schibsted-tidningen Svenska Dagbladet, kan bli helt utan fortsatta subventioner.

I oktober förra året fick Mats Svegfors, tidigare vd för Sveriges Radio och tidigare chefredaktör för Svenska Dagbladet, i uppdrag av dåvarande kultur- och demokratiminister Amanda Lind att utreda mediestödet. Nu är Svegfors i slutet av sin utredning och har kommit fram till att fokus främst bör läggas på att rädda lokaljournalistik.

Vi går från ett mångfaldsstöd till ett demokratistöd, säger Mats Svegfors till Medierna i P1. Vi har tagit intryck från medieforskningen, vars huvudbudskap är att medier på nationell nivå har goda överlevnadsmöjligheter medan medier på lokal nivå har dåliga överlevnadsmöjligheter, fortsätter Svegfors i Medierna i P1.

Detta kan få konsekvenser för den idag största mottagaren av stödet; Svenska Dagbladet, menar Svegfors.

Jag är inte så säker på att “Svenskan” kommer att få presstöd fortsättningsvis, antyder han.

Förra året fick den pseudokonservativa tidningen över 40 miljoner i stöd och året innan kom 75 procent av vinsten från presstödet. Utredningen kommer att lämnas in till nuvarande kulturminister Jeanette Gustafsdotter den 27 juni.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!