Vegetariskt bra även för små barn

publicerad 28 april 2014

Även små barn kan äta helt vegetarisk mat, skriver dietisten Sara Ask och Åsa Strindlund i Läkartidningen.

Vegetarisk kost innehåller oftast mycket frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, nötter och baljväxter, vilka innehåller ämnen som gör att risken för kroniska sjukdomar minskar.

– De kroniska sjukdomarna utvecklas under lång tid, att redan i yngre år övergå till en hälsosam kosthållning har skyddande effekt för hälsa senare i livet, säger Strindlund.

Men som förälder bör man vara medveten om att det finns risk för brist av främst vitamin B12, D-vitamin och Omega, speciellt om barnen bara äter vegansk mat, skriver författarna.

– Äter man inte fisk riskerar man att få i sig mindre av omega-3- fettsyror och D-vitamin. Vitamin B12 är absolut nödvändigt att ta som tillskott för veganer, säger hon.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.




Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.