Växter kan hämma malaria

publicerad 17 april 2017

Stickmyggshonor är inte bara beroende av blod, utan även socker, som de får från frukt, nektar, och sav.

Ny forskning visar att både myggornas överlevnad och förmåga att sprida malaria påverkas av vilka växter som ingår i dieten.

– Tidigare forskning har visat att sockret är viktigt för malariamyggornas flygförmåga och fortplantning. Vad vi nu visar är att valet av sockerkälla påverkar samspelet mellan myggan och de malariaparasiter som myggan kan bära på, säger professor Rickard Ignell från Sveriges lantbruksuniversitet, en av forskarna bakom studien.

I försök utfodrades myggor med blod som innehöll malariaparasiter och socker från en av vem källor: frukterna mango och sumak, blommor från oleander- och kaktusväxt, samt en sockerlösning. Myggorna som matats med frukt var 30-40 procent mer effektiva smittspridare än de som fått sockerlösning – och de som fått oleander var 30 procent mindre effektiva.

Vi vet inte exakt vad dessa skillnader beror på, men troligen handlar det både om växternas innehåll av giftiga ämnen och om deras näringsmässiga kvalitet, säger Rickard Ignell.

Prydnadsväxter skulle alltså kunna få en ny roll i malariadrabbade områden som en parasithämmande sockerkälla för myggorna.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.