Två av tre brittiska kvinnor upplever utebliven mens

publicerad 13 juni 2022
- av Sofie Persson

Två av tre kvinnor i Storbritannien upplever utebliven mens i månader i streck. Tillståndet, som kallas amenorré, orsakas ofta av stress och dålig kost, vilket kan innebära konsekvenser i form av bland annat infertilitet och benskörhet.

I Storbritannien upplever fler och fler kvinnor rubbningar i sin menstruationscykel. I en ny studie från UK’s National Cherry Association, Love Fresh Cherries frågade man 2000 kvinnor mellan åldrarna 18 till 50 om mens. Det visade sig att hela 62 procent av de brittiska kvinnorna har upplevt en utebliven mens i tre månader eller mer samt att hälften av alla kvinnor i landet någon gång upplevt en utebliven menstruation i sitt liv.

Amenorré kallas det tillstånd som kvinnor kan drabbas av när mensen uteblir i tre månader eller mer och orsakerna kan vara många. Forskning visar att det ofta beror på kvinnans livsstil, rapporterar Metro UK. Menstruationsrubbningar har även rapporterats som biverkningar av covidvacciner, något som studien ifråga dock inte specifikt undersöker.

Amenorré kan bland annat orsakas av stress, dålig kost och överträning. I studien visade det sig att flera kvinnor upplever en stress att se ut på ett speciellt sätt och 57 procent uppgav att de endast tränade för att gå ner i vikt. Många kvinnor uppgav också att de åt mindre än vad de borde, 18 procent menade att de endast åt ungefär 1000 kalorier per dag. I Storbritannien rekommenderas kvinnor av National Health Service att generellt äta ungefär 2000 kalorier per dag, även om behovet varierar mellan olika personer.

I studien frågade man även kvinnorna om deras kunskap kring amenorré och de flesta hade aldrig hört talas om detta tidigare.

I en svensk studie från 2018 tog man upp amenorré bland lagidrottande kvinnor på elitnivå och fann även där att det saknades kunskap om ämnet, men att det är ett väldigt vanligt tillstånd för kvinnor inom idrotten. Utebliven mens kan enligt studien bland annat orsaka infertilitet, benskörhet samt fysisk- och psykisk ohälsa.

Då ska du söka hjälp

  • Du har haft oregelbunden mens under flera månader och besväras av det.
  • Din mens har uteblivit i mer än sex månader, och du vet att du inte är gravid eller har kommit in i klimakteriet.
  • Du har fått en blödning som liknar mens trots att du kommit i klimakteriet och inte haft mens på minst ett år.
  • Du har en oregelbunden mens och har försökt bli gravid i flera månader. Detta är särskilt viktigt om du är över 35 år.

Källa: 1177

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!