Hälsa

Tusentals svenskar har fått falska svar på coronatester

Folkhälsomyndigheten erkänner att självtesterna inte håller måttet.

Nästan 4000 svenskar som testat sig för coronaviruset har fått beskedet att de varit smittade – trots att de i själva verket inte alls hade covid-19. Nu erkänner Folkhälsomyndigheten att de kinesiska testerna har stora brister.

De 3700 konstaterat felaktigt registrerade smittade kommer att leda till att Sverige nu får sänka siffrorna för bekräftat smittade på nationell nivå.
– Alla som är berörda kommer att få information om det här, hävdar Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten och förklarar vidare att de som testat positivt men varit smittfria har haft milda och asymptomatiska besvär som felaktigt tolkats som covid-19 på testerna, och dessa ska nu personligen kontaktas.

Testerna det handlar om är kinesiska PCR-tester som tagits av privatpersonerna själva och att de inte fungerade som de skulle upptäcktes nyligen i två laboratorier.

– Vid sina systematiska kvalitetssäkringsanalyser har de här laboratorierna identifierat att det finns brister i ett kommersiellt kit som man köper från Kina. Det är ett CE-märkt kit som inte har hållit den kvalitet som man uppger, säger Karin Tegmark Wisell till Aftonbladet.

Senast under torsdagen ska alla felaktigt diagnostiserade personer vara kontaktade. Det är oklart om det bara är dessa 3700 svenskar som fått felaktiga resultat på coronatesterna eller om mörkertalen är mycket större än så.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!