MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 24 februari 2024

lördag 24 februari 2024

Tusentals svenskar har fått falska svar på coronatester

publicerad 26 augusti 2020
- av Per Nordin
Folkhälsomyndigheten erkänner att självtesterna inte håller måttet.

Nästan 4000 svenskar som testat sig för coronaviruset har fått beskedet att de varit smittade – trots att de i själva verket inte alls hade covid-19. Nu erkänner Folkhälsomyndigheten att de kinesiska testerna har stora brister.

De 3700 konstaterat felaktigt registrerade smittade kommer att leda till att Sverige nu får sänka siffrorna för bekräftat smittade på nationell nivå.

– Alla som är berörda kommer att få information om det här, hävdar Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten och förklarar vidare att de som testat positivt men varit smittfria har haft milda och asymptomatiska besvär som felaktigt tolkats som covid-19 på testerna, och dessa ska nu personligen kontaktas.

Testerna det handlar om är kinesiska PCR-tester som tagits av privatpersonerna själva och att de inte fungerade som de skulle upptäcktes nyligen i två laboratorier.

– Vid sina systematiska kvalitetssäkringsanalyser har de här laboratorierna identifierat att det finns brister i ett kommersiellt kit som man köper från Kina. Det är ett CE-märkt kit som inte har hållit den kvalitet som man uppger, säger Karin Tegmark Wisell till Aftonbladet.

Senast under torsdagen ska alla felaktigt diagnostiserade personer vara kontaktade. Det är oklart om det bara är dessa 3700 svenskar som fått felaktiga resultat på coronatesterna eller om mörkertalen är mycket större än så.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend