Svarta vinbär: Nordens druvor

publicerad 16 juli 2022
- av Sofie Persson
Svarta vinbär innehåller många nyttigheter.

Många har svarta vinbär i trädgården, men alla vet kanske inte hur nyttiga de mörka bären faktiskt är.
“Nordens druvor” innehåller bland annat kopiösa mängder C-vitamin, starka antioxidanter och kan också vara bra för magen.

En vinbärsbuske finns i många svenska trädgårdar. Det är en av våra äldsta trädgårdsväxter och kallas ofta för nordens druvor. Svarta vinbär är tåliga och kan odlas långt upp i norr. Ett annat ord för växten är tistron, som man fortfarande ofta kallar vilda svarta vinbär. Vilda vinbär trivs bäst vid stränder, bäckkanter och fuktiga skogar.

Svarta vinbär har möjligen hamnat lite i bakgrunden de senaste åren med alla nya nyttigheter som finns på marknaden. Däremot ska man inte underskatta det svarta, lilla bäret. Har man ingen egen buske är ett tips att höra med en granne eller bekant om man kan få plocka lite.

C-vitamin

De svarta vinbären innehåller mycket höga halter C-vitamin, faktiskt fyra gånger så mycket som apelsin. Det finns flera sorters vinbär, men de svarta innehåller högst halt av C-vitamin. Endast 100 gram vinbär om dagen ger det dubbla dagsbehovet, enligt Land.se.

Antioxidanter

Bären har antocyaniner, som är kraftfulla antioxidanter och är även vad som ger bären den mörka färgen. I en studie mätte man just effekterna av antocyaniner i svarta vinbär för människor med grön starr och man kom fram till att den grupp som fick extrakt av svarta vinbär fick ett mätbart lägre tryck i ögat än de som åt placebo. De ska också kunna också öka blodflödet och stärka blodkärlen i ögat.

I en annan studie menar forskare att epigallocatechin, ett ämne många anser vara en antioxidant och som det finns gott om i svarta vinbär, har en läkande effekt på celler från lungvävnad. Den ska kunna stärka immunförsvaret och dämpa inflammationer i lungorna, vilket i sig ska kunna motverka luftvägsbesvär och även astma, tror forskarna. Just antocyaniner har också kopplats till god hjärthälsa.

Ett superbär

Det svarta bäret innehåller också skapligt höga halter av E-vitamin, folat, kalium och järn. Kalium har exempelvis stor betydelse för alla kroppens celler, speciellt för muskelcellerna som finns till exempel i hjärtat. Bären ska också innehålla den essentiella omega 6-fettsyran GLA. Kalium och GLA ska kunna vara bra för bland annat högt blodtryck.

Ett dagligt intag av svarta vinbär ska också göra underverk för tarmfloran, enligt en studie. 45 friska försökspersoner åt svart vinbärsextrakt under fyra veckor och då fann man att andelen ”snälla” tarmbakterier som lakto- och bifidobaciller, ökade samtidigt som andelen sjukdomsbakterier, som magsjukebakterien clostridium, minskade. Bakterienzymet Beta-glucuronidase, som kan öka risken för tarmcancer, minskade också.

Även bladen är nyttiga och ska exempelvis kunna hjälpa mot reumatiska ledbesvär och gikt. De ska även innehålla garvämnen, vilket ska vara bra mot exempelvis diarré och hemorrojder.

Användning

Det finns många sätt att nyttja vinbären och man kan ha lite i gröten, smoothien eller på pannkakorna. Att frysa in eller torka bären går utmärkt för att förvara under en längre tid. Vill man så kan man tänka klassiskt och koka saft eller sylt, eventuellt även en gelé. Det ska även gå bra att göra vin av bären.

Bladen kan med fördel torkas och användas som te. Flera matrecept finns även gällande bladen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!