MORGONDAGENS DAGSTIDNING – torsdag 22 maj 2025

torsdag 22 maj 2025

Smärtstillande ökar risken för depression

publicerad 22 november 2013

Opioidanalgetika och receptbelagda smärtstillande mediciner hjälper att minska fysisk smärta. Men det finns också biverkningar. I en ny studie framkommer det att långvarig användning av smärtstillande mediciner ökar risken för att utveckla depressioner.

Studien har publicerats i Journal of General Internal Medicine och det är en grupp forskare och docenter vid universitetet i St. Louis USA som ligger bakom den.

 Uppgifterna och resultaten pekar på att om den dagliga dosen är låg, så minskar risken för depressioner… Även om risken inte är stor är det ändå tillräckligt för att bli ett problem för folkhälsan, säger Jeffrey Scherrer, docent i allmänmedicin vid universitetet i St. Louis.

Involverade 50 000 veteraner
Man har analyserat data från undersökningar av 50 000 krigsveteraner som inte tidigare missbrukat eller varit deprimerade, och fått smärtstillande mediciner, baserade på opiater, utskrivna. Det resultatet som studien gav var att de som brukat smärtstillande i mer än 180 dagar löpte 53 procent större chans att utveckla depressioner.

För de veteraner som fick smärtstillande mellan 90 och 180 dagar visade studien att de löpte 25 procents högre risk att bli deprimerade än personer som tagit preparaten i som mest 89 dagar.

Studien visar också att ju högre dos av de smärtstillande opiaterna man får, desto större risk för depressioner.

Fler fall av biverkningar
Långvarigt bruk av smärtstillande kan även ge värker i kroppen. Brist på D-vitamin, testosteron, adrenalin och svårigheter att reglera kroppens blodsockernivåer, sägs vara orsaken.

– Opioider har länge varit uppmärksammade för att kunna dämpa smärta och lidande, med det ramlar in fler och fler rapporter om biverkningar, säger Jeffrey Scherrer.

En annan faktor bakom biverkningarna av smärtstillande kan vara att hjärnans belöningssystem påverkas och att tröskeln höjs när en person upplever njutning av till exempel mat, sociala umgängen och sexuella aktiviteter.

Kan leda till hjärtattacker
En brittisk studie från i våras visade att det är förknippat med högre risk för hjärtinfarkter och plötslig hjärtdöd om man brukar smärtstillande mediciner. Tre fall av hjärtinfarkt per 1 000 personer, enligt studien.

I Sverige ökar utskrivningen av smärtstillande värktabletter ökat årligen ända sedan 2005. Populärast är preparaten med paracetamol, som hämtades ut på recept av mer än en miljon svenskar under 2012. Kvinnor är mer överrepresenterade än männen, mycket beroende på könens olika smärttrösklar.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Quercetin – Naturligt stöd vid säsongsrelaterade besvär

Annonssamarbete med Swebbtv

publicerad Igår 12:10

Många upplever att kroppen reagerar starkare under vissa tider på året – särskilt våren och sommaren då pollen, damm och väderomslag påverkar luftvägarna. Trötthet, snuva, svullnad eller irritation är inte ovanligt, och kan påverka både energi och fokus i vardagen.

Quercetin är en växtbaserad flavonoid som traditionellt använts som stöd vid säsongsrelaterade besvär. Swebbtvs tillskott innehåller ren quercetin – ett naturligt alternativ för dig som vill hjälpa kroppen hantera yttre påverkan på ett skonsamt sätt.

Vad Quercetin bidrar till:

  • Stöd vid allergiska reaktioner och korsreaktioner
  • Minskat tryck i bihålor och näsa
  • Slemförtunnande och lindrande effekt vid pollenbesvär

När kroppen behöver förstärkning utifrån

För vissa räcker det inte med att stänga fönstret eller byta kläder efter en promenad. Kroppen behöver stöd inifrån för att hantera en överaktiv reaktion på yttre ämnen. Quercetin är särskilt användbart vid pollenbesvär, men används också av personer som upplever tryck över bihålor, trötthet och återkommande irritation i luftvägarna.

Tips som kan förstärka effekten:

  • Skölj näsan med koksalt morgon och kväll
  • Tvätta håret innan läggdags under pollensäsong
  • Undvik mjölkprodukter under känsliga perioder
  • Lägg till grönt te, ingefära och gurkmeja i kosten

Ett naturligt tillskott som inte tröttar ut

Till skillnad från många receptfria alternativ som orsakar dåsighet, är quercetin inte tröttande. Det fungerar snarare som ett stillsamt stöd som du bygger upp över tid. För bästa effekt kan det tas regelbundet i perioder då kroppen är extra känslig – gärna tillsammans med C-vitamin eller nässla.

Vill du stödja kroppen naturligt under pollensäsongen?
Beställ Quercetin från Swebbtv här

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Ultraprocessad mat kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom

publicerad 20 maj 2025
– av Sofie Persson

Ultraprocessad mat och sockersötade drycker kopplas till en särskilt ökad risk för förtida död i hjärt-kärlsjukdom, enligt en studie från Lunds universitet.

Ultraprocessad mat är livsmedel som har genomgått omfattande bearbetning och innehåller en stor andel tillsatta kemikalier jämfört med ”vanlig” processad mat. Denna typ av mat är ofta billig, marknadsförs intensivt och har blivit en allt större del av kosten i västvärlden de senaste åren.

I studien, som publicerats i Clinical Nutrition, har forskare följt 27 670 deltagare från Malmö Kost Cancer-studien under 23 års tid, med anslag från Hjärt-Lungfonden.

Resultaten visar att ett högt intag av hårt processade livsmedel och sockersötade drycker är kopplat till ökad risk för förtida död, död i hjärt-kärlsjukdom och död i luftvägssjukdom. Man ser en förhöjd risk för kvinnor.

Ultraprocessade livsmedel är ofta rika på salt, fett och tillsatt socker, men ofta fattiga på fibrer, vitaminer och näringsämnen. Att begränsa intaget kan minska risken för förtida död, säger Emily Sonestedt, docent vid Lunds universitet och ansvarig forskare för studien, i ett pressmeddelande.

Ultraprocessad mat skiljer sig markant från vad människor ätit under tusentals år, men de långsiktiga effekterna på hälsan har ännu inte studerats på djupet. Kopplingar mellan denna typ av livsmedel har dock tidigare gjorts till depression och typ 2-diabetes. Samtidigt pekar forskarna mot att det behövs mer studier kring ämnet.

Nu behövs mer forskning för att bättre förstå hur ultraprocessad mat påverkar kroppen. I framtida studier kommer vi att kunna analysera nutidens kostdata i Sveriges befolkning och lära oss mer om sambandet med hjärt-kärlsjukdom, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Ashwagandha – för inre balans i en stressad värld

Annonssamarbete med Swebbtv

publicerad 13 maj 2025

Stress, oro och trötthet är vardag för många. Att leva i ständig beredskap sliter på både kropp och sinne – och det är inte alltid vila räcker. Ashwagandha är ett växtbaserat tillskott som kan hjälpa kroppen att hantera påfrestningar, samtidigt som det stödjer återhämtning och lugn.

Swebbtvs Ashwagandha är förstärkt med vitamin B5, som minskar trötthet och utmattning. Tillsammans bildar de ett naturligt stöd för dig som vill skapa bättre motståndskraft mot vardagsstress.

Ashwagandha + B5 bidrar till:

• Mentalt och fysiskt välbefinnande
• Ökad avslappning
• Minskad trötthet och utmattning

När återhämtning behöver stöd

Det räcker inte alltid att sova åtta timmar – om kroppen är i ett ständigt stresspåslag får den aldrig chansen att koppla av på djupet. Då kan ett tillskott som Ashwagandha hjälpa till att signalera lugn och skapa förutsättningar för verklig återhämtning.

Tips som kan förstärka effekten:

• Begränsa skärmtid och blått ljus på kvällen
• Drick ett glas ljummet vatten direkt efter uppvaknande
• Lägg in korta andningspauser under dagen
• Undvik koffein efter klockan 14

Illustration: Swebbtv

Ett första steg mot balans

Att bygga upp sin inre balans kräver inte att man vänder upp och ner på hela livet. Men det kräver medvetna val: mat som ger stabilt blodsocker, en kvällsrutin som fungerar, tid för rörelse – och ibland, ett tillskott som hjälper kroppen på traven. Ashwagandha är inte en quick fix – det är ett naturligt stöd för dig som vill må bättre, både på kort och lång sikt.

Vill du ge kroppen bättre förutsättningar för lugn och återhämtning?

Beställ kvalitativ Ashwagandha direkt från Swebbtv här.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Surkål kan hjälpa magen

publicerad 10 maj 2025
– av Redaktionen

Surkål kan skydda tarmens slemhinna från inflammation, visar en amerikansk studie. Vid fermentering förändrades kålens näringsinnehåll – bland annat ökar nivåerna av mjölksyra, aminosyror och andra nyttiga ämnen som bildas i nedbrytningen och som kan gynna tarmhälsan.

Fermentering är en naturlig process där mikroorganismer som mjölksyrebakterier och jäst bryter ner socker i maten. Det leder ofta till att sockret omvandlas till mjölksyra eller alkohol. Processen hjälper inte bara till att konservera maten – den bildar också probiotika, alltså levande bakterier som är bra för tarmen.

Fermenterade livsmedel har ätits i tusentals år världen över. När man äter till exempel fermenterade grönsaker blir näringen i maten lättare för kroppen att ta upp, och vissa studier visar att halten av vitaminer faktiskt kan öka. Det finns också studier som tyder på att fermenterad mat kan ha positiva effekter på hälsan, särskilt för matsmältningen och immunförsvaret.

Surkål bättre än rå kål

Forskare vid University of California Davis i USA har testat om näringsämnena i surkål kan bidra till att skydda tarmcellerna från inflammationsrelaterade skador. I studien jämförde man surkål, rå kål och den saltlake som blir över efter jäsningen av kålen.

Försöken gjordes på en konstgjord tarmvägg som utsattes för inflammation genom att man tillsatte så kallade cytokiner – som är kända för att skada tarmväggen. Dessa kan aktiveras i tarmen om man exempelvis äter för mycket ultraprocessad mat samt för mycket socker eller salt.

Fermentering ökar nyttiga ämnen

Resultaten visade att surkål kan skydda tarmens slemhinna från inflammation orsakad av cytokiner. Rå kål och saltlaken hjälpte däremot inte till att skydda tarmen. Det spelade dock ingen roll om surkålen var köpt eller hemmagjord.

Kemiska analyser visar att fermentering förändrar kålens näringsprofil och ökar mängden nyttiga metaboliter som mjölksyra, aminosyror och växtämnen som i sin tur är kopplade till tarmhälsan. Dessa förändringar kan förklara varför fermenterade livsmedel ofta förknippas med fördelar för matsmältningen.

Några av de metaboliter vi hittar i surkålen är samma typ av metaboliter som vi hittar i tarmfloran, vilket ger oss lite mer förtroende för att sambandet vi hittat mellan metaboliterna i surkål och god tarmhälsa är logiskt, säger professor Maria Marco i ett pressmeddelande.

Forskarna har hittat hundratals olika metaboliter som bildas under fermenteringen och att de nu arbetar med att fastställa vilka som spelar störst roll för att stödja tarmhälsan på lång sikt. Nästa steg i forskningen är att genomföra studier på människor för att se om de tarmskyddande metaboliterna som finns i surkål kan ha samma positiva effekter när de ingår i den dagliga kosten, som visades i laboratoriet.

Lite surkål kan göra stor skillnad, säger hon. Vi bör fundera på att inkludera dessa fermenterade livsmedel i vår vanliga kost och inte bara som tillbehör till vår korv.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.