Hälsa

Så undviker du att överkonsumera salt

Svenskarna äter nästan dubbelt så mycket salt än vad som rekommenderas, enligt Livsmedelsverket. Vi äter i genomsnitt ca 11 gram salt per dag och de flesta vet inte om att de överkonsumerar saltet, utan tror att de äter det som rekommenderas. Men sanningen är att de flesta av oss äter alldeles för mycket och det kan orsaka hälsoproblem.

Det mesta av saltet kommer inte från när vi saltar hemma, utan från produkterna vi köper i affären. De livsmedel som normalt sett innehåller mest salt är hel- och halvfabrikat som exempelvis korv, hamburgare, såser och färdigrätter. Även på restauranger kan saltmängden vara mer ohälsosam.
Överkonsumtion av salt kan leda till högt blodtryck som i sin tur leder till hjärt-kärlsjukdomar. I Sverige finns ingen risk för saltbrist, även om du drar ner på saltet behöver du inte vara orolig att få för lite – det räcker med 1,5 gram för att kroppen skall kunna tillgodose behovet.

Livsmedelsverket uppmanar att ”syna saltet” och ger tre tips till konsumenter:

  • Att minska på saltet vid matlagning, pröva att använda andra smaksättningar och när du ska använda salt så köp jodberikat salt eftersom kroppen också behöver jod. Men jod finns även i fisk, skaldjur samt mejeriprodukter.
  • När du köper produkter så jämför med andra och välj det med minst salt.
  • Titta efter Nyckelhålet, nyckelhålsmärkta produkter har mindre salt.

 


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!