Pfizer lanserar ”covidpiller”

publicerad 6 september 2021
- av Sofie Persson
Genrebild.

Pfizer ska nu lansera vad som benämns som ”covidpiller”. Läkemedelsjätten har redan påbörjat tillverkningen och en uppgörelse med amerikanska myndigheter, trots att de kliniska studierna ännu inte är klara.

Läkemedelsbolaget Pfizer meddelar att man håller på att utveckla ett ”covidpiller” som ska fungera som behandling mot covid-19.

Framgång mot covid-19 kommer troligen att kräva både vaccin och behandling”, skriver Pfizers vd Albert Bourla på Twitter.


Annonser:


 

Han skriver därefter att man redan startat en fas-2 studie med medicinen Ritonavir. Tanken är att det ska användas på patienter som inte är i någon riskgrupp och heller inte är inlagda på sjukhus.

Ritonavir är ett så kallat antiretroviralt, proteashämmande läkemedel som ofta används vid behandling av hiv-1. Enligt Pfizer ska ett proteashämmande läkemedel kunna blockera coronaviruset från att duplicera sig. Om medicinen är framgångsrik menar man att det ska kunna möta medicinska behov som inte mötts tidigare genom att kunna ge patienter medicinen vid tidiga symptom på covid-19 utan att behöva åka till sjukhuset, skriver Pfizer i ett pressmeddelande. Två piller om dagen ska sedan räcka för att hålla sig frisk.

Trots att den kliniska studien inte är klar har Pfizer redan påbörjat produktionen av pillren och man är även i färd med att förhandla fram en uppgörelse med amerikanska myndigheter för åtminstone en leverans.

Vi går framåt i full hastighet med alla studier och vi producerar, säger Albert Bourla via CNBC.

 

Andra läkemedel mot covid-19 har i tidigare studier uppmärksammats för positiva effekter mot covid-19, framförallt de opatenterade preparaten hydroxiklorokin och på senare tid även ivermektin. I Sverige har Läkemedelsverket samtidigt strypt utskrivning av hydroxiklorokin för covid-19 medan ivermektin avråds från användning av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Pfizers ”covidpiller” förväntas vara klara för användning i slutet av året.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.