Minskning av svenska hudcancerfall – för första gången på halvt sekel

publicerad 9 september 2024
- av Jan Sundstedt
Det finns flera olika teorier kring vad minskningen beror på.

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

12690 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Antalet hudcancerfall bland vuxna svenska medborgare under 50 år minskar – något som inte hänt på över 50 år.

Utomeuropeisk massinvandring och att svenskarna tillbringar mer tid inomhus framför datorer och mobiltelefoner pekas ut som två möjliga förklaringsmodeller.

– Innan vi såg detta var vi ganska handfallna, det har ju varit en sådan konsekvent ökning de senaste åren, uppger Hildur Helgadottir överläkare och docent i onkologi till statskanalen SVT.

Ända sedan 1960-talet har en i princip oavbruten ökning av hudcancerfall noterats – något som bland annat kopplats samman med att svenskar börjat tillbringa mer tid på stränder och oftare rest på semester till turistmål med stark sol.

Nu menar forskare vid Karolinska Institutet dock att man ser ett ”trendbrott” – men det är inte helt klart vad detta beror på.

– Runt 2015 viker kurvorna för förekomst av melanom nedåt, fortsätter Helgadottir.

Kampanjer kan ha gett resultat

Att det varit en lång process innan man kunnat konstatera en minskning beror på att det vanligtvis tar ett antal år innan solskador utvecklas till cancer – och att forskarna velat vara säkra på att det inte rört sig om en temporär och mer betydelselös minskning av hudcancerfall.

Varför färre får hudcancer nu är inte helt klart – men det finns fyra potentiella förklaringsmodeller.

Den första går ut på att de informationskampanjer som lanserades på 1990-talet om att skydda sig från solen, vara i skuggan om möjligt och liknande faktiskt har gett resultat.

– Innan dess så var det väldigt vanligt att barn brände sig. Man såg ofta barn som bränt sig flera gånger, fjällat och fått blåsor, förklarar överläkaren vidare.

Vanligare med mörkare pigmentering

En annan möjlig delförklaring är att det finns färre solarier idag och att dessa har 18-årsgräns. Samtidigt har de flesta badhus tagit bort sina solarier.

Att svenskarna sitter inne mer och surfar eller spelar på datorer och mobiltelefoner kan också ha lett till att vi idag exponeras mindre för solljus. En fjärde förklaringsmodell handlar om att en stor del av Sveriges befolkning, på grund av en mycket gränslös massinvandringspolitik, idag har en mörkare hud och därför inte heller drabbas av hudcancer lika enkelt som etniska svenskar.

Det kan noteras att liknande minskningar av hudcancerfall också har rapporterats i Australien och USA. Sverige ska dock vara först i Europa där man bekräftat en minskning.

– Det beror nog i första hand på att vi i Sverige har så bra hälsopopulationsregister där vi kan titta på sådana samband nästan i realtid, menar Helgadottir.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!