Hälsa

Luftföroreningar kopplas till cancer

Att luftföroreningar är ohälsosamma är ingen nyhet. Nu kan de vid längre perioder av exponering kopplas till flera olika former av cancer, enligt forskning från University of Birmingham och University of Hong Kong.

66 282 personer, minst 65 år gamla, deltog i studien och följdes från 2001 till 2011.
Studien fokuserade på partiklar med en diameter på under 2,5 mikrometer, och fann att risken att avlida i cancer ökar med 22 pro­cent för varje tio mikrogram sådana partiklar per kubikmeter luft. Dödligheten i cancer i övre tarmsystemet ökade med 42 procent, och för andra matsmältningsorgan var ökningen 35 procent.

För kvinnor ökade risken att dö i bröstcancer med 80 procent.

– Långtida exponering för mikropartiklar har kopplats till död­lighet från främst hjärtproblem och lungcancer, men det finns få studier som visar en koppling till dödlighet från andra cancerformer. Vi misstänker att partikelmaterial kan ge samma effekt även på cancerformer i andra delar av kroppen, säger Thuan Quoc Thach vid Hong Kong-universitet.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!