Luftföroreningar kopplas till cancer

publicerad 16 juni 2016

Att luftföroreningar är ohälsosamma är ingen nyhet. Nu kan de vid längre perioder av exponering kopplas till flera olika former av cancer, enligt forskning från University of Birmingham och University of Hong Kong.

66 282 personer, minst 65 år gamla, deltog i studien och följdes från 2001 till 2011.

Studien fokuserade på partiklar med en diameter på under 2,5 mikrometer, och fann att risken att avlida i cancer ökar med 22 pro­cent för varje tio mikrogram sådana partiklar per kubikmeter luft. Dödligheten i cancer i övre tarmsystemet ökade med 42 procent, och för andra matsmältningsorgan var ökningen 35 procent.

För kvinnor ökade risken att dö i bröstcancer med 80 procent.

– Långtida exponering för mikropartiklar har kopplats till död­lighet från främst hjärtproblem och lungcancer, men det finns få studier som visar en koppling till dödlighet från andra cancerformer. Vi misstänker att partikelmaterial kan ge samma effekt även på cancerformer i andra delar av kroppen, säger Thuan Quoc Thach vid Hong Kong-universitet.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i MiljömagasinetStöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.