Koffein kan bromsa demens

Publicerad 4 januari 2017, uppdaterad kl. 13:54

Ett högt intag av koffein hos kvinnor har kopplats till en minskad risk för att utveckla demens eller kognitiva nedsättningar, enligt en studie som publicerats i The Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences.

Ett intag på över 261 milligram koffein om dagen visade på en 36 procent mindre risk för demens under en tio års uppföljningsperiod. Det motsvarar två eller tre koppar kaffe eller fem till sex koppar svart te – eller sju till åtta burkar Coca-Cola.

Annons:


– De växande bevisen för att koffeinintag kan vara en skyddsfaktor mot kognitiva nedsättningar är spännande eftersom koffein är en lättmodifierad dietär faktor med få kontraindikationer, säger studiens huvudförfattare Ira Driscoll, vid University of Wisconsin-Milwaukee.

Vi kan inte direkt koppla högt koffeinintag till lägre risk för kognitiv nedsättning och demens, men med mer studier kan vi bättre kvantifiera kopplingen till kognitiv hälsa.

6 467 kvinnor över 65 års ålder har deltagit i studien, och deras koffeinintag har räknats ut med hjälp av frågor om deras intag av kaffe, te, och Coca-Cola, inklusive serveringsstorlek och hur ofta de dricker.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend