Hunden kan minska risken för barnastma

publicerad 3 november 2015

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Småbarnsfamiljer som oroar sig för att barnen ska drabbas av astma kan finna bot hos människans bästa vän. En ny svensk studie visar att det finns ett samband mellan hundkontakt och minskad risk för barnastma.

Det har tidigare varit allmänt känt att barn som växer upp på lantgårdar löper en mindre risk att drabbas av astma i skolåldern jämfört med mer urbaniserade barn.

En grupp svenska forskare har studerat sambandet mellan tidig djurkontakt och senare astmasjukdom hos en miljon svenska barn. Enligt en ny studie från Uppsala universitet visar det sig att hundar är någonting som också kan minska risken för barnastma.

Enligt den nya studien har barn som växer upp med hund ungefär 15 procent lägre risk att drabbas av astma i skolåldern.

– Den här sortens studier kan visa på samband mellan omgivningsfaktorer och sjukdomar i stora befolkningsgrupper. De kan dock inte ge svar på om och hur djur faktiskt skyddar barn från astma. Vi vet att barn som har redan har allergi mot katt eller hund ska undvika dessa djur, men våra resultat ger en indikation på att barn som växer upp med hundar har en minskad risk för astma senare i livet, säger professor Catarina Almqvist Malmros, seniorförfattare till studien och barnläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Målet med studien var att undersöka om barn som haft kontakt med djur tidigt i livet fick mer eller mindre astma än andra barn.

Nya Dagbladet har tidigare skrivit om att hundar kan upptäcka prostatacancer hos människor.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!