Hundar kan upptäcka prostatacancer

publicerad 19 maj 2014

Hunden kallas ofta för människans bästa vän. Och frågan är om inte det stämmer mer än någonsin då en ny studie visat att hundar kan nosa fram och upptäcka prostatacancer hos människor.

Enligt studien, som leddes av den italienska forskaren Gianluigi Taverna, kan hundar med ”kuslig precision” nosa fram prostatacancer, rapporterar NBC News som tagit del av studien.

I studien testades två hundar som fick nosa på urinproven från sammanlagt 320 män med prostatacancer och 357 utan. Den ena hunden lyckades upptäcka varenda fall av prostatacancer. Totalt lyckades de båda hundarna att sniffa rätt i 98 procent av fallen.

Urologen Brian Stork, på West Shore Urology i Muskegon, Michigan, är imponerad över provresultaten.

 Möjligheten att använda hundar för att hitta cancer är någonting som de flesta skulle ansett vara omöjligt för ett eller två decennier sedan. Det är intressant att människans bästa vän kan hjälpa till att rädda ditt liv, säger han till NBC News.

Prostatacancer är idag den vanligaste cancerformen i Sverige. Under de senaste årtiondena har antalet diagnostiserade fall kraftigt ökat. Ungefär 9 000 män diagnostiserades för prostatacancer under 2012 i Sverige. En tredjedel av all cancer hos män är prostatacancer.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!