Hiv-smittade kan slippa berätta för partner

publicerad 20 februari 2020
- av Markus Andersson
Snart kan hiv-smittade slippa berätta för sina partners om sin kroniska sjukdom.

Riksdagens socialutskott anser att det inte finns anledning för behandlade hiv-smittade att behöva informera sina sexpartners om sin kroniska sjukdom. Nu uppmanar man regeringen att slopa informationsplikten.

Barbro Westerholm som är Liberalernas talesperson i hbtq-frågor säger till Aftonbladet att en person med välbehandlad hiv inte längre är smittsam och att denne då heller inte ska behöva berätta om sin sjukdom för sin sexuella partner.

Westerholm har drivit denna hjärtefråga sedan 2011 men har först nu fått gehör hos andra partier om att det är dags att avskaffa informationsplikten för sjukdomen. Nu ställer sig alla partier förutom Sverigedemokraterna bakom begäran till regeringen om att ändra lagstiftningen.

– Samhället ska inte gå in och tvinga fram en informationsplikt. Här får man istället hoppas att paren löser detta på ett pragmatiskt sätt, säger Westerholm till Aftonbladet.

Tanken är att informationsplikten ska finnas kvar för de smittade som missköter sin medicinering eller av andra skäl anses vara fortsatt smittsamma. Westerholm betonar dock att de flesta med hiv i Sverige är att betrakta som välbehandlade.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!