Grönt ljus för mistelpreparat

publicerad 13 december 2013

Läkemedelsverket har efter årtionden av undantagsregler nu godkänt mistelpreparatet Iscador som växtbaserat läkemedel för individualiserad palliativ cancervård.

Enligt den antroposofiska Vidarkliniken i Järna utanför Stockholm har det bland annat konstaterats att mistelpreparat har en positiv effekt på allmäntillstånd och immunförsvar. Iscador uppfyller dessutom Läkemedelsverkets krav på kvalitet och säkerhet.

– Vi hoppas nu att fler svenska läkare även utanför den antroposofiska vården känner sig trygga med att förskriva mistelpreparatet, och att fler cancerpatienter i Sverige på så sätt får tillgång till ytterligare en möjlighet till högre livskvalitet, säger Ursula Flatters, läkare och styrelseledamot vid Vidarkliniken, i ett pressmeddelande.

Det var Socialdepartementet som ville att Livsmedelsverket skulle bestämma sig i frågan om mistelpreparatet Iscador ska vara godkänt som växtbaserat läkemedel eller inte. I årtionden har patienter i Sverige kunnat ta mistelpreparaten, men endast eftersom regeringen utfärdat ett undantagstillstånd.

Bertil Jonsson, läkare och utredare på Läkemedelsverket, säger till Läkemedelsvärlden.se att man gjort en ”risk-nytta-bedömning” av mistelpreparaten och kommit fram till att dessa får användas som stöd till gängse behandlingar vid palliativ cancervård.

– Nej hade helt enkelt varit ett sämre alternativ. Vi bedömer riskerna med mistelpreparaten som väldigt små, det rör sig om irritation vid injektionsstället, samtidigt som de verkar kunna ge en symptomlindrande effekt.


Fakta: Iscador

Iscador är ett extrakt av mistel som innehåller ett flertal olika substanser som tillsammans anses stå för verksamheten.

Läkemedlet finns i olika koncentrationer och tas i flera steg genom subkutan injektion (under huden).

Iscador framställs av Weleda, är receptbelagt och tillgängligt på svenska apotek.

Källa: Vidarkliniken
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.