FN-kritik mot svensk drogpolitik

publicerad 19 januari 2016
FN kritiserar Sverige för en trubbig narkotikapolitik som inte hjälper utsatta med exempelvis sprutbyte

Svensk narkotikapolitik får hård kritik av FN-kontoret for mänsk­liga rättigheter. Sprutbyten och andra vårdinsatser för droganvändare är begränsade, vilket är oförenligt med mänskliga rättigheter.

– Vi brukar betrakta Sverige som ett föregångsland med väldigt progressiv politik. Därför blev jag förvånad över att se hur landet ligger efter i narkotikafrågan, säger biträdande högkommissionär för mänskliga rättigheter, Flavia Pansieri, till Sveriges Television.

I rapporten som hennes kontor nyligen presenterat inför FN:s råd för mänskliga rättigheter betonas att människor som använder droger har lika stor rätt till vård som alla andra. Och att insatser som begränsar skador av missbruk, bland annat sprututbyte, ska betraktas som grundläggande mänskliga rättigheter.

På FN-kontoret för mänskliga rättigheter tar de ställning för skadebegränsande åtgärder, en pragmatisk hållning till narkotikaan­vändning med vetenskapligt stöd. Men i Sverige råder nolltolerans mot narkotika, vilket har stöd bland svenska riksdagspartier. All användning av illegala droger ska vara straffbar och politiken går ut på att utplåna narkotika från samhället.

– Det är, varje lands skyldighet att ge individer så bra vård som möjligt, säger Flavia Pansieri, med anledning av FN:s kritik.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.