Flavonoler kan bidra till bättre minne hos äldre

publicerad 2 juni 2023
- av Sofie Persson
Bär som exempelvis björnbär och hallon innehåller mycket flavonoler.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Att få i sig tillräckligt med flavonoler kan vara avgörande för att behålla minnet på äldre dagar, visar en ny studie. För deltagare med låga nivåer av ämnet blev minnet bättre efter ett år av tillskott.

Flavonoler är ämnen som finns i diverse frukt och grönsaker, exempelvis i vindruvor, björnbär, kakao samt även grönt och svart te. Olika flavonoler kan verka antiinflammatoriskt och ska även innehålla en hel del antioxidanter.

I en ny studie har man forskat kring flavonoler och försämrat minne hos äldre personer. Forskare vid Columbia och Brigham and Women’s Hospital har testat att införa mer flavonoler till personer som drabbats av sämre minne på grund av ålder. Fler än 3500 personer som var 60 år och äldre deltog i studien. Deltagarna delades sedan upp där ena gruppen fick ta tillskott av flavonoler under tre år samtidigt som den andra gruppen fick placebo.

Där kunde forskarna se att i hela gruppen som åt flavonoler dagligen förbättrades minnet något, främst för de som redan åt flavonoler i sin diet. Däremot såg de som åt sämre diet med låga nivåer av ämnet en minnesförbättring redan efter ett år. Minnet förbättrades med 10 procent jämfört med de som åt placebo och med 16 procent i jämförelse med deras minne vid studiens start. Förbättringarna höll i sig under hela studiens gång.

Förbättringen bland studiedeltagare med lågflavonolkost var betydande och ökar möjligheten att använda flavonolrika dieter eller kosttillskott för att förbättra kognitiv funktion hos äldre vuxna, säger Adam Brickman, Ph.D., professor i neuropsykologi.

Resultaten visar också att brist på flavonoler kan vara en bidragande risk för sämre minne hos äldre, däremot kan man inte säga om det stämmer i nuläget.

Nästa steg för forskarna är att bekräfta ämnets effekt på hjärnan med en klinisk studie där man ska återställa flavonolnivåerna hos vuxna som lider av allvarlig brist.

Flavonoler finns även i andra bär, lök, persilja, olika typer av kål, sojabönor och citrusfrukter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!