Fanta och Sprite kan vara giftiga

Publicerad 2 april 2017, uppdaterad kl. 14:46

De av Coca-Cola producerade läskedryckerna Fanta och Sprite kan i kombination med andra substanser vara giftiga. Det anser en domare i Nigeria som nu kräver att läsken ska förses med varningstext.

Läskedrycker som Sprite och Fanta är inte bara farliga för den mängd socker de innehåller. Bensoesyra är ett ämne som det finns tillräckligt höga nivåer av i Fanta och Sprite – ett ämne som blandat med C-vitamin (askorbinsyra) gör att läsken kan klassas som giftig.

Annons:


En domare i Nigeria har nu beordrat att landets buteljeringsbolag Nigeria Bottling Company måste sätta varningstexter på Fanta- och Sprite-förpackningar som man producerar. Dessutom straffas det nigerianska livsmedelsverket, NAFDAC, med böter på två miljoner nigerianska naira, motsvarande knappt 60 000 kronor.

Det är uppenbart att NAFDAC har varit grovt oansvariga gentemot konsumenterna av de Nigeria Bottling Company-tillverkade Fanta och Sprite. NAFDAC har svikit medborgarna av denna stora nation genom certifiera konsumtionsprodukterna som icke hälsofarliga, säger domaren Adedayo Oyebanji i ett uttalande, enligt CNN.

Domen kommer efter en nio år lång rättstvist mellan den nigerianske affärsmannen och läskexportören Emmanuel Fijabi Adebo och livsmedelsverket NAFDAC och buteljeringsbolaget Nigeria Bottling Company. Orsaken till att Fijabi Adebo valde att driva en rättsprocess var för att hans läskexportsföretag inte kunde exportera Coca-Cola-produkter till Storbritannien efter myndigheterna i landet ansåg att dryckerna kunde vara giftiga.

Nigeria har likt många andra länder ett annat regelverk än det brittiska för hur stor mängd av vissa substanser som får vara i läskedrycker.

The Coca-Cola Company, som äger rättigheterna till Sprite och Fanta, förnekar i ett uttalande påståendet om att läskedryckerna skulle vara giftiga.

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend