Det händer med kroppen när du tillgodoser sötsuget

Nya Dagbladets Sofie Persson har listat vad det vita sockret gör med oss som inte bara gömmer sig i godis utan också i allt fler livsmedel.

publicerad 9 januari 2019
- av Sofie Persson

Över 50 % av Sveriges befolkning har övervikt eller fetma, enligt Folkhälsomyndigheten. Bland barn ligger det på ca 22-25 % visar en studie från WHO. Detta är ett ökande hälsoproblem där fler av oss spenderar mer tid stillasittande framför våra skärmar än att göra det våra kroppar är gjorda för – Att röra sig. Vad vi äter spelar också stor roll i detta och många forskare menar att sockret är en stor bov.

Vi alla vet att för mycket socker inte är bra för oss, men ändå äter vi massvis med godis och dricker läsk. Att vi gör det beror på att när vi äter socker så utsöndras lyckohormonerna endorfin och dopamin. Såklart att det gör det svårare att låta bli. Sedan är det också så att socker inte bara finns i godis och läsk, det gömmer sig även i vanliga livsmedel som juice, dressing och fruktyoghurt. Så även om du låter bli chokladen är det svårt att hålla sig undan från socker helt och hållet. Men förutom lyckohormonerna, hur reagerar kroppen? Land.se har listat vad som händer i kroppen när du äter socker.

Hjärnan trubbas av

Det finns ingen vetenskaplig term som heter ”sockerberoende”, men många idag kallar sig det. Du mår bra av att äta sockret men ju mer socker du äter desto mer kommer du behöva inta för att få samma stimulans. Belöningssystemet blir, som med andra droger, avtrubbad och vill hela tiden ha mer.

Socker kan leda till sjukdomar

Socker kan ligga bakom bukfetma och typ 2-diabetes. Studier visar att det finns ett samband mellan blodsockertoppar och utveckling typ 2-diabetes. Det som händer är att bukspottkörteln, som producerar insulin, tröttas ut vid för mycket sockertoppar och det kan utveckla sjukdomen. Studier visar också att hög sockerkonsumtion kan ge cancer i bukspottkörteln. Det kan också leda till metabolt syndrom, vilket är ett samlingsnamn för riskfaktorer som kan leda till b.la. hjärt-kärlsjukdomar.

Socker kan göra dig deprimerad

Det finns många undersökningar som visar att du kan bli deprimerad av att äta för mycket socker. Ångest och stress ökar, vissa forskare tror även att det kan orsaka tvångstankar.

Det kan ge dig näringsbrist

Socker innehåller inte några näringsämnen och därför ger den s.k. falsk mättnad. Socker kan också minska upptaget av näringsämnen och påverka proteinets struktur vilket gör att upptaget av protein också försämras. Det kan också sänka upptaget av kalcium och magnesium.

Det gör dig irriterad

Sockerintaget gör att blodsockernivån åker berg-och-dalbana och det är inte så bra för humöret. Du blir trött och får lätt humörsvängningar, vilket också gör att du vill ha mer socker.

Det skadar dina tänder

Historierna om tandtroll är inte helt falska, socker är inte alls bra för dina tänder. För att när du äter socker reagerar bakterierna att bilda skadliga syror som fräter på tänderna och detta leder till hål i tänderna.

Att äta lördagsgodis eller ta en chokladbit då och då är inte särskilt farligt. Faktum är att vi behöver unna oss ibland, men det är när det blir en dålig vana som det kan bli skadligt för vår hälsa. Vi äter mer och mer socker, vi svenskar äter ca 40 kg var per år. Enligt Livsmedelsverket bör mindre än 10 % av energin komma fram tillsatt socker, eftersom vi annars inte får plats med näringsrik mat som vår kropp behöver. Vi behöver börja äta socker med måtta och inte varje dag.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!