Bristande simkunskap hos barn

publicerad 5 juni 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Allt för många mellanstadieelever i Hallands skolor kan inte ens simma 200 meter. Detta har fått en skolidrottskonsulent att slå larm om den bristande simkunskapen.

Många femteklassare i Halland har svårt att simma, trots att de gått i simskola. Vissa elever klarar inte ens av att simma 200 meter utan att gå på botten och vila.

Detta har upprört skolidrottskonsulenten Björn Laid som menar att eleverna kan utsätta sig för livsfara om de befinner sig för långt från grunt vatten.

– Många elever kan inte simma 200 meter utan att vila, gå på botten, trampa vatten eller hänga vid kanten en stund. Om det hade varit en verklig situation som uppstått 300 meter ut i havet hade det varit bekymmersamt för de eleverna. Det är där vi ser allvaret, säger Björn Laid till SVT.

Flera elever som SVT pratar med medger att elever ofta fuskar, genom att exempelvis gå på botten, när lärarna inte ser.

Sammanlagt 95 procent av alla svenska sjätteklassare får godkänt i ämnet idrott och hälsa. Ett av kraven för att få godkänt är att simma 200 meter, varav 50 på rygg, vilket 95 procent av eleverna egentligen inte klarar, menar skolidrottskonsulenten Björn Laid.

Anledningen till varför många av barnen klarar godkänt i ämnet är att de, som flera elever erkänt, fuskar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!