Hälsa

Barn använder allt mer antibiotika

Den samlade försäljningen av antibiotika under 2016 minskade. Men försäljningen av antibiotika till barn och unga ökade.

Det är Folkhälsomyndigheten som tagit fram statistiken på antibiotikaförsäljningen under fjolåret. Under 2016 minskade den totala receptbelagda antibiotikaförsäljningen med 1,6 procent jämfört med året innan. Men för personer mellan 0-19 år ökade försäljningen med flera procent.

Ingen ska behöva få antibiotika i onödan. Ju mer antibiotika som används, desto mer antibiotikaresistens utvecklas. Det är därför angeläget att arbetet för fortsatt minskad onödig användning fortsätter och att antibiotika bara används när det gör nytta, säger Folkhälsomyndighetens enhetschef Malin Gripe i ett pressmeddelande..

En av orsakerna till att antibiotika försäljningen för barn och ungdomar ökade kan vara att luftvägsinfektioner ökade i barngrupperna under 2016, mot vilket antibiotika ofta används.

Det län där mest antibiotika skrivs ut per capita är Stockholm, medan Västerbotten är det län där minst antibiotika skrivs ut.

Liknande artiklar

Allt fler brittiska barn går på antidepressiva med... Allt fler brittiska barn använder antidepressiva mediciner. Allt fler brittiska barn mår så dåligt att läkare anser a...
Pojke fick fel medicin i 14 år En pojkes epilepsianfall slutade efter 14 år då en viss typ av medicinering avslutades på föräldrarnas begäran. I 14 ...
På vems sida står skolmedicinen? – del 5 Min första betydande bekantskap med skolmedicinen var när jag fick en cancerdiagnos år 1990. Min sjukdom fick mig intres...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!