Att få narkolepsi av vaccin jämförs med att förlora en halv tumme

publicerad 3 april 2017
Pandemrix var det vaccin som användes mot svininfluensan

Den som drabbades av narkolepsi efter att ha vaccinerat sig mot svininfluensan har det inte värre än den som förlorat halva eller hela tummen. Den bedömningen gör branschorganisationen Svensk Försäkring, försäkringsbolagen och en läkare.

I samband med svininfluensan för snart åtta år sedan uppmanade den svenska staten sina medborgare att vaccinera sig för att vara skyddade. I Sverige och flera andra länder användes det av GlaxoSmithKline tillverkade Pandemrix-vaccinet. Sammanlagt sex miljoner svenskar vaccinerades med Pandemrix.

Redan 2010 kom rapporter om att Pandemrix kunde kopplas samman med narkolepsi. I flera länder har studier visat att antalet fall av narkolepsi ökat efter massvaccineringarna mot svininfluensan. I förra månaden kom en norsk studie som visade att norrmän som vaccinerats med Pandemrix löpte fem gånger så stor risk för att drabbas av narkolepsi som en biverkning av det kontroversiella vaccinet.
I Sverige har 374 personer drabbats av narkolepsi som en följd av vaccinationen med Pandemrix. Men trots att vaccinet var den bakomliggande faktorn till narkolepsin har inte en endaste krona…


 


Liknande artiklar: