Regeringen drar igång ny kampanj för covidvaccin

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 8 november 2023
- av Sofie Persson
Jakob Forssmed under tisdagens pressträff angående vaccination i Sverige.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under en pressträff på tisdagen menar regeringen nu att spridningen av covid kommer att öka igen och vill att alla som faller inom Folkhälsomyndighetens rekommendationer tar ytterligare en omgång covidvaccin. Även gravida kvinnor uppmanas enligt detta ta nya injektioner av både covidvaccin och influensavaccin.

Under tisdagen startade regeringen en ny vaccinationskampanj i Sverige. Man hänvisar till ökad smittspridning och att covidvaccinet uppges ha “uppdaterats” för säsongen och nu ska ha ett mer “specifikt skydd” mot den för tillfället dominerande virusvarianten. Enligt socialminister Jakob Forssmed har regeringen det “gemensamma målet” med regionerna att få så många som möjligt att ta de nya sprutorna.

Vaccin är alltjämt det bästa sättet att skydda sig mot allvarlig sjukdom och död. Samtidigt håller det nere smittspridningen och minskar antalet inneliggande i vården, menar Forssmed.

Alla som är 65 år eller äldre, gravida, samt personer från 18 år som definierats i någon annan riskgrupp för allvarlig sjukdom rekommenderas av Folkhälsomyndigheten att ta vacciner för både covid och influensa. Vidare rekommenderas influensavaccin också till “barn från 6 månader som tillhör riskgrupp för allvarlig sjukdom i influensa”.

Även de mellan 50 och 64 år och barn som efter individuell läkarbedömning bedöms ha särskilt hög risk för allvarlig sjukdom i covid, som inte tidigare fått injektioner av covidvaccin, rekommenderas att ta sprutorna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!