Justitiekanslern avslår skadestånd efter svininfluensavaccin

publicerad 27 juni 2023
- av Sofie Persson
500 drabbade svenskar stämde staten på sammanlagt 363 miljoner kronor.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Justitiekanslern har nu beslutat att avslå skadeståndsanspråk från de som drabbats av narkolepsi efter att ha injicerats med vaccinet mot svininfluensan. Detta på grund av att man anser att svenska staten “inte överträtt några rättigheter”.

Efter utbrottet av svininfluensan under 2009 började man distribuera vaccinet Pandemrix till befolkningen. I Sverige vaccinerade sig omkring 60 procent av befolkningen, men redan året efter började det komma in rapporter om misstänkta fall av narkolepsi hos barn och unga i i samband med vaccinet. Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA avslog först sambandet, men en större svensk studie kunde sedan konstatera att det fanns en ökad risk för narkolepsi, främst hos barn och unga, när man tagit vaccin mot svininfluensan.

Tidigare i år stämde 500 personer som drabbats av sjukdom efter vaccinet, tillsammans med 1500 av sina anhöriga, den svenska staten på 363 miljoner kronor i skadestånd. Anledningen var att man ansåg att staten inte följt Europakonventionen när det gäller att informera om risker med vaccinet.

Nu har Justitiekanslern slagit fast att den svenska staten inte bär något skadeståndsansvar gentemot de drabbade. Där menar man att staten inte haft någon skyldighet att informera om den “då okända förhöjda risken” gällande narkolepsi. Däremot anser man också att det inte funnits någon skyldighet att informera gällande de kliniska tester man gjorde innan.

Staten har inte heller haft någon skyldighet att särskilt informera om den inom EU etablerade testprocedur som föregick godkännandet av vaccinet. Staten har därför inte överträtt några rättigheter“, skriver man i ett pressmeddelande.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!