5 anledningar till varför du ska dansa

publicerad 6 september 2020
- av Sofie Persson

Om du är en sådan som gillar att släppa lös på dansgolvet kommer du förmodligen bli överraskad av hur hälsosamt det är för dig. En amerikansk studie visar att dans är mer än en rolig aktivitet, det kan faktiskt förbättra din hjärnkapacitet. Här är 5 anledningar till varför du ska överväga att svänga loss.

 

1. Det förstärker din neuroplasticitet

En studie som leds av Albert Einstein College of Medicine i New York, som publicerats I New England Journal of Medicine, pågick under 21 år och tittade på seniorer över 75 år.

Forskare mätte den mentala skärpan vid åldrande genom att övervaka stadier av demens. Syftet med studien var att försöka hitta om det fanns några fysiska eller kognitiva aktiviteter som hade en effekt på den mentala skärpan.

Studien fann att några kognitiva aktiviteter kunde influera den mentala skärpan, men nästan inga fysiska aktiviteter hade någon effekt förutom just att dansa. Här är några exempel på vad studien hittade:

·         Att läsa – 35 procent minskad risk för demens

·         Cykla och simma – 0 procent minskad risk för demens

·         Lösa korsord minst 4 gånger i veckan – 47 procent minskad risk för demens

·         Spela golf – 0 procent minskad risk för demens

·         Att dansa regelbundet – 76 procent minskad risk för demens

 

2. Det gör dig mer intelligent

Essensen av intelligens är att kunna ta beslut och gärna snabbt. För att förstärka din mentala skärpa är det bäst att genomföra aktiviteter där du måste ta snabba beslut. Att dansa är en sådan aktivitet. Det är ofta snabba rörelser och därför måste du ta beslut som till exempel: Vilket håll ska jag svänga? Hur snabbt ska jag röra mig?

Därför är dans ett perfekt sätt att hålla hjärnan i form.

 

3. Det förstärker ditt muskelminne

I artikeln The Cognitive Benefits of Movement Reduction: Evidence From Dance Marking skriver man att dansare kan uppnå komplexa rörelser enklare när de går igenom en process av ”markering”, alltså att gå igenom rörelser långsamt samt att koda varje rörelse.

Forskaren Edward Warburton, en tidigare balettdansare, och hans kollegor tittade på ”tänkandet bakom dansen” och fann att ”markering” minskade konflikten mellan det kognitiva och fysiska aspekterna av dansen. Därför var det också lättare att memorera dansen.

 

4. Minskar åldrandet och förebygger minnet

När du blir äldre så dör hjärnceller. Det kan göra det svårare att till exempel komma ihåg namn eftersom det bara finns en neural väg att gå för att komma till sådan information. Men om du börjar lära dig nya saker, som till exempel att dansa, kan du bygga fler vägar så att om du förlorar en väg har du fler att välja mellan.

 

5. Det förebygger svindel

Har du någonsin funderat över varför balett-dansare inte blir yra? Forskning visar på att genom år av träning får dansare en förmåga att undertrycka signaler från balansorganen i innerörat som är länkat till cerebellumet.

Så om du lider av svindel gör du klokt i att börja dansa då och då. Du behöver inte bli en professionell balettdansös för att det ska fungera.

 

Dans kan verkligen kan förbättra din hälsa, det är helt enkelt ett bra sätt att aktivera sig på. Så, ut och rör på höfterna och bli mer hälsosam!Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.