Swedbanks tidigare vd frias i tingsrätten

publicerad 26 januari 2023
- av Sofie Persson
Birgitte Bonnesen vid ett möte i Malmö 4 februari 2019.

Nu frias Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen från alla misstankar efter åtal för bland annat delaktighet i grovt svindleri. Åklagaren menar att man kommer att titta på domen och sedan ta beslut om eventuell överklagan till hovrätten.

Det var 2019 som hela Swedbanks ledning, med dåvarande vd:n Bonnesen, misstänktes för penningtvätt efter att uppgifter kommit ut i skattefinansierade SVT:s Uppdrag granskning, varpå Bonnesen sparkades från sin roll på företaget. När Swedbank sedan utredde ärendet valde man att inte kräva något skadestånd från den tidigare vd:n. Strax därpå meddelade dock Ekobrottsmyndigheten att hon delgivits misstanke om brott, något som Nya Dagbladet rapporterade om vid tillfället.

Under januari 2022 åtalade man sedan Swedbanks tidigare vd för grovt svindleri och i andra hand grov marknadsmanipulation.

Nu har Bonnesen friats från alla misstankar, meddelar Stockholms tingsrätt. Tingsrätten bedömer att en del av hennes uttalanden varit otydliga och ofullständiga rörande Swedbanks arbete mot penningtvätt. Det handlar om bland annat uttalanden som vd:n gjorde i Svenska Dagbladet och Dagens industri angående Swedbanks kopplingar till Danske Banks estländska filial under 2007–2015. Tingsrätten menar att dessa uttalanden varit ”allmänt hållna” och ”framkommit i huvudsak korrekta”.

Svindleribrottet är närmast en form av bedrägeri mot allmänheten. För straffansvar räcker det inte att någon lämnar oriktiga uppgifter eller utelämnar central information, utan det krävs en vilseledande uppgift som typiskt sett duger till att påverka mottagaren i en viss riktning, säger rättens ordförande chefsrådman Malou Lindblom i en kommentar.

Vidare, beträffande åtalspunkter rörande obehörigt röjande av insiderinformation, menar man att Bonnesen berättat om det kommande programmet från Uppdrag granskning vid ett möte med bankens storägare, men endast lämnat allmänna upplysningar om vad hon trodde programmet skulle innehålla. Tingsrätten är enig i sitt beslut.

Chefsåklagare Thomas Langrot vid Ekobrottsmyndigheten menar att det finns en sanning i att många mål som riktar in sig på näringslivets toppar ofta ogillas när det gäller ekobrott, men att man nu kommer att analysera domen mot Bonnesen och se om man sedan ska ta det vidare till hovrätten eller inte.

Vi är naturligtvis inte nöjda med utgången utan vi får nu analysera domen och sedan ta beslut om den här domen ska överklagas och på vilket sätt, säger Langrot.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!