Swedbanks tidigare vd åtalas för svindleri

publicerad 5 januari 2022
- av Sofie Persson
Birgitte Bonnesen, Swedbanks tidigare vd.

Swedbanks tidigare vd åtalas för bland annat grovt svindleri. Ekobrottsmyndigheten menar att det bland annat handlat om att sprida vilseledande uppgifter angående penningtvätt.

Det var under 2019 som Swedbanks ledning med dåvarande vd:n Birgitte Bonnesen misstänktes för penningtvätt. Storbanken sparkade Bonnesen, men krävde inget skadestånd av henne. Under följande år meddelade Ekobrottsmyndigheten att man delgav den tidigare vd:n misstanke om brott.

Nu har man beslutat att åtala Bonnesen för grovt svindleri och i andra hand grov marknadsmanipulation, skriver Ekomyndigheten i ett pressmeddelande.


Annonser:


Den viktigaste effekten är det stora kursfallet för Swedbankaktien efter avslöjandena, säger Thomas Langrot.

I åtalet pekar man på att den tidigare vd:n spridit ”vilseledande uppgifter”.

Brottet består i att den före detta vd:n för banken avsiktligen eller av grov oaktsamhet, bland allmänheten eller företagets intressenter, spridit vilseledande uppgifter om bankens åtgärder för att förhindra, upptäcka, förebygga och anmäla misstankar om penningtvätt i Swedbanks verksamhet i Estland, säger Thomas Langrot.

Swedbank har ett rykte om sig att förhålla sig mycket nitiskt till småkunder och även avsluta konton utan någon skälig anledning, samtidigt som man själva tvättat enorma penningbelopp. I oktober i år dömdes banken av Stockholms tingsrätt efter att ha sagt upp chefredaktörens, för Fria Tider, bankkonto med det luddiga skälet ”bristande kundkännedom”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.