Birgitte Bonnesen, avskedad vd för Swedbank som misstänks som ansvarig den uppmärksammade skandalen för bankens misstänkta penningtvätt av hela 40 miljarder kronor, behöver inte betala något skadestånd. Det meddelar Swedbank i ett pressmeddelande.
I februari 2019 avslöjades att Swedbank var misstänkt för penningtvätt. Avslöjandet, som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om, gjordes av Uppdrag granskning tillsammans med skattefinansierande SVT som hade tillgång till ett stort antal hemliga dokument om affärer mellan Danske Bank och Swedbank. Avslöjandet visade hur 50 kunder genomfört mängder av överföringar mellan misstänkta konton mellan 2007 och 2015, totalt till summor som uppgår till över 40 miljarder kronor.
Enligt UG kom uppgifterna från ”en unik läcka” och de kopplade Swedbank till den gigantiska Danske Bank-skandalen där omkring 2 000 miljarder kronor ingick i 6 200 utländska kunders misstänkta överföringar i koncernens estniska filial.
Skandalen resulterade i att Swedbanks dåvarande vd Birgitte Bonnesen sparkades och hon delgavs sedan misstanke om brott. Swedbank tvingades också böta fyra miljarder kronor för allvarliga brister när det kommer till att motverka penningtvätt.
Nu meddelar Swedbank i ett pressmeddelande att man dock inte kommer att kräva något skadestånd av Bonnesen.
Beslutet gäller för verksamhetsåret 2019 då Bonnesen var ansvarig under de tre första månaderna och även för verksamma styrelseledamöter det året. Swedbanks ordförande, den tidigare socialdemokratiske statsministern Göran Persson, menar att beslutet är bäst för banken.
─ Beslutet att avstå är det bästa för banken och för bankens ägare. En skadeståndsprocess skulle ta mycket tid och resurser i anspråk under många år. Ledning och medarbetare behöver rikta hela sin kraft framåt, säger Göran Persson.
Advokatfirman Clifford Chance har arbetat med ansvarsfrågorna i Swedbank med koppling till tidigare vd:ar och styrelseledamöter och redovisade den rapporten i mars 2020. Frågorna har också utretts av Carl Svernlöv, advokat och adjungerad professor i associationsrätt, Baker McKenzie Advokatbyrå och av Mannheimer Swartling Advokatbyrå.
Slutsatsen av dessa utredningar är att Swedbank bör avstå från skadeståndsprocesser eftersom sannolikheten för att nå framgång bedöms som ”utomordentligt låg”.
─ När det gäller Birgitte Bonnesens ansvar under de tre första månaderna 2019 är det mycket svårt att visa orsakssamband mellan vad som skedde och uppkomna skador. Min slutsats är att det även saknas grund för att rikta anspråk mot tidigare ordförande. Detsamma gäller tidigare styrelseledamöter och Michael Wolf. Min samlade rekommendation till Swedbanks styrelse har därför varit att inte inleda någon skadeståndsprocess, säger advokat Carl Svernlöv.
Förra året beslöt styrelsen också att inte inleda en process mot Bonnesen och bankmannen Michael Wolf för räkenskapsåret före 2019. Däremot beslutades det att häva avtalet om ett avgångsvederlag till Bonnesen.