Länsförsäkringar Bank hotar stänga ned tidningsledningens privata bankkonton

Hotet från bankerna

publicerad 12 december 2022
- av Jan Sundstedt
Isac Boman och Markus Andersson bakom tidningsledningen är båda etablerade IT- och medieföretagare i Dalarna. Att banken plötsligt använder frågor riktade mot dem kring "penningtvätt" och "terrorism" menar de är fråga om utstuderat maktmissbruk i syfte att stänga ned engagemanget hos banken.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under onsdagen i förra veckan låstes Nya Dagbladets bankkonto hos Länsförsäkringar Bank för utlandsbetalningar och frilansande journalister står sedan dess utan lön. Nu har tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare, Markus Andersson samt tidningens nyhetschef Isac Boman mottagit brev med hot om att även deras privata bankkonton kan komma att låsas inom ett par veckor.

– Uppenbart att det kommit direktiv från högre ort, säger Markus Andersson som understryker att man tidigare haft en bra relation med det lokala bankkontoret, som också haft god kännedom om verksamheten.

Situationen med medieföretaget bakom Nya Dagbladet och dess situation med Länsförsäkringar Bank eskalerade i förra veckan. Under hösten började märkliga förfrågningar om “kundkännedom” inkomma till medieföretaget. Förfrågningarna har rört helt alldagliga transaktioner och besvarats fullt ut och i god tid till banken.

I förra veckan låstes dock tidningens bankkonto för utlandsbetalningar utan förvarning. Banken har fortfarande inte svarat företaget och kommit med någon förklaring, vilket omedelbart försätter företaget i risk att hamna på obestånd då leverantörsfakturor inte kan betalas.

Kort därefter skickades ett kravbrev där över 250 till synes slumpmässigt utvalda transaktioner skall redogöras för i detalj och där kvitton, kontrakt, köpeavtal, kontoutdrag från andra banker eller gåvobrev skall bifogas. Detta inom ett par veckors tid, annars kan kontot komma att stängas permanent.

Nu har banken riktat samma hot mot tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare, Markus Andersson samt tidningens nyhetschef Isac Boman och meddelar att deras privata bankkonton kan stängas redan i mellandagarna.

– Vi är båda privatkunder i Länsförsäkringar Bank sedan flera år tillbaka och har haft en god relation med dem här i Dalarna. Bankens beteende känns mycket olustigt och obehagligt, säger Isac Boman.

Då brevet, riktat till privatpersonerna bakom tidningsledningen, kom samma dag som kravbrevet riktat mot medieföretaget, och har exakt samma utformning, råder det ingen tvekan om att det är kopplat till den publicistiska verksamheten enligt Andersson.

– Det senaste tilltaget från banken är en slag mot tryggheten i vår privatekonomi. Vi har även försäkringar och bostadslån i Länsförsäkringar, som vi tidigare upplevde som en stabil partner. Det är klart att man undrar vad det är som försiggår.

I kravbrevet riktat till de båda står det utan förklaring eller vidare orsak att man plötsligt skall redogöra för en flera A4-sidor lång lista med diverse transaktioner från de privata bankkontona. Det rör sig huvudsakligen om överföringar och kontantuttag som använts till allt ifrån matinköp till entréavgifter och andra alldagliga ting. Banken kräver att den omfattande redovisningen skall lämnas in redan under julledigheten i december och tillägger att kontona ändå kan komma att släckas om banken finner den “otillräcklig” utan vidare förklaring.

Eftersom både medieföretaget och tidningsledningen privat varit kund i Länsförsäkringar Bank under flera år och haft en god relation med det lokala bankkontoret i Dalarna, som haft god kännedom om företaget, tycker Andersson att det genomskinligt att det inte har något alls att göra med det banken förespeglar, alltså “penningtvätt” och “terrorism”.

– Det är uppenbart att det kommit direktiv ifrån högre ort – inom banken eller utifrån. Detta har inget med vårt företagande att göra eller några skumma transaktioner utan är kopplat helt till vår publicistiska verksamhet.

De båda menar att man kommer att ta striden med banken fullt ut, då de anser att det är ett solklart fall av maktmissbruk och kan vara olagligt.

–  Vi kommer att kräva att man backar helt och kommer med en ursäkt. En stämningsansökan förbereds samtidigt då vi är inställda på att ta det hela vägen till juridiska instanser, avslutar Andersson.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!