Aktiespararna inleder rättsprocess mot Swedbank

publicerad 29 december 2013

Swedbanks fondbolag Robur förvaltar två av sina fonder på så sätt att det slår mot spararna. Det menar organisationen Aktiespararna som nu väljer att stämma storbanken.

Det handlar om de två fonderna Allemansfonden och Kapitalinvest som inte lyckats nå upp till det mål som var att överträffa index. Aktiespararna är dessutom upprörda över att Roburs vd Tomas Hedberg i en intervju med Svenska Dagbladet erkänt att målen är svåra att nå, fast fonderna marknadsförts som aktivt förvaltade.

Det är ju per definition så att om vi ligger indexnära och med små avvikelser i en aktivt förvaltad produkt, då är ju sannolikheten att lyckas extremt låg, sa Tomas Hedberg till SvD i november.

“Orsakat skada för spararna”
Enligt Carl Rosén, vd för Aktiespararna, sparar en miljon svenskar i de två fonderna de senaste tio åren. Han påstår också att fonderna drivits på ett sätt som gör att man inte levererat det man sålt.

– Vi har räknat ut att spararna betalat ungefär 7 miljarder för mycket i förvaltningskostnader under de här åren. För oss är det tydligt att man orsakat en skada för de här spararna, säger han till nyhetsbyrån TT.

Det som krävs för rättsprocessen ska genomföras är att de fondsparare som drabbats tar kontakt med Aktiespararna och därigenom ansluter sig till processen som ska drivas. Målet är att Robur ska kompensera de drabbade fondspararna.

För att rättsprocessen ska kunna genomföras krävs dock att drabbade fondsparare kontaktar Aktiespararna och ansluter sig till rättsprocessen.

“Ledningen bör rodna av skam”
SvD Näringslivs Andreas Cervenka går i en krönika till attack mot ledningen för Swedbank som han menar borde rodna av skam. Dessutom skriver han att det inom vissa finansföretags DNA tas för självklart att man ska lura sina kunder.

“Föreställ er Agda 87 år, som efter ett långt och slitsamt yrkesliv fått ihop 100 000 kronor. Eftersom hon tror människor om gott lyder hon intet ont anande sitt Swedbankkontors uppmaning om att investera i Roburs Allemansfond. Bara på det överpris hon betalar för denna svindlarprodukt har hon tio år senare förlorat 10000 kronor.”

Cervenka tillägger att det inte bara är Swedbank och Robur som lurat sina kunder med “bluff-fonderna” utan att det är ett verktyg som används av många för att tjäna pengar.

“Skälet till att ingen i fondbranschen velat ta itu med detta systematiska lurendrejeri är förstås mycket enkelt: det har varit sinnessjukt lönsamt.”

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!