Kommentar: Ett guldkorn från Cervenka

Maktkoncentrationen hos storbankerna

Ekonomikommentatorn Andreas Cervenka gör allmänheten en rejäl tjänst med att lyfta det bisarra penningsystemet i sitt sommarprat i statsradion.

publicerad 28 juni 2023
- av Isac Boman

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Listan på den skattefinansierade radions sommarvärdar är generellt inte så överraskande, särskilt mot bakgrund av att det blivit kutym med en kraftig överrepresentation av olika varianter av vänsterradikala medieprofiler. För att parafrasera Markoolio hör “Ingen sommar utan Gardell” numera närmast till statlig medietradition.

Ett guldkorn finns dock detta år definitivt i ekonomikommentatorn Andreas Cervenkas sommarprat som gör allmänheten en stor tjänst med att lyfta det bisarra penningsystem vi har. Detta innebär att kommersiella banker kan skapa pengar ur tomma intet, som även är en bärande faktor bakom svenskarnas gigantiska skuldberg. Med tanke på statliga mediers stadiga förfall känns det alltmer märkligt att rekommendera ett program på gamla P1, men detta avsnitt är ett undantag som definitivt sticker ut.

Cervenka konstaterar bland annat att Sverige idag är “kontantfritt lika självklart som rökfritt” och att “enbart en procent av alla pengar i vårt land går att hålla i handen medan resten är ettor och nollor på en dator någonstans”. Lyssnaren får även ta del av hans besök hos riksbanken där en anställd skrev in några siffror på datorn och därmed skapade pengar. ”Varifrån kommer pengarna?” frågade han dem, och svaret löd att även en centralbank kan skapa pengar ur tomma intet. Pengar som skapas av staten kanske låter som ett mer acceptabelt ”trolleri” för lyssnarna, men Cervenka understryker i sammanhanget det faktum att riksbanken inte har monopol på att göra detta, samt även att privata företag kan agera på detta sätt i form av affärsbanker – och även gör så i mycket hög utsträckning.

En god affär är det verkligen, på alla andras bekostnad.

För egen del finns det i övrigt några få namn till i listan som jag tänker mig kan vara värda tiden att lyssna på, såsom den tidigare Säpo-chefen Charlotte von Essen, i morbid fascination över myndighets-Sveriges förfall, samt AI-forskaren Max Tegmark, i genuin fascination över de omvälvande konsekvenser av teknikutvecklingen vi står inför.

Den långa listan på mediestatens marxistiska hustomtar, som Dalademokratens grånande Göran Greider och “människorättsaktivister” som Fatemeh Khavari, är det i vanlig ordning mer tveksamt kan konkurrera med mer intressanta sommarsysslor, så som att lyssna på solen. Förvisso vore det intressant att höra den gode Greiders tagning på hur man som han får tillgång till passerkort till det offentliga Sveriges morgonsoffor och debattprogram. Det är ju ändå sommar, då kan man försöka se saker från den ljusa sidan. Särskilt när åtta miljarder av svenskarnas skattepengar läggs på att finansiera de statliga medierna är det också kul att vi får något för det, eller att åtminstone tänka sig att man får det.

Jo, förresten, här kan du lyssna på Cervenkas sommarprat!

Isac Boman

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!